ISTRAŽNO POVJERENSTVO

SDP češlja nastanak Agrokora: Zagrabili još od Tuđmanovog doba

25.04.2017 u 17:55

Bionic
Reading

Dok izvanredni Vladin povjerenik pokušava spasiti Agrokor, najveća oporbena stranka SDP krenula je u istraživanje toga kako se taj koncern uopće doveo do ovakvih problema. Pokretanjem saborskog istražnog povjerenstva žele istražiti i kako je došlo do predlaganja tzv. lex Agrokora, ali i sam nastanak koncerna

U prijedlogu za osnivanje istražnog povjerenstva, osim relativno nedavnih događaja i pitanja koja su se postavljala u javnosti, SDP želi istražiti sam početak priče s Agrokorom.

Glavnu oporbenu stranku i potpisnike njihovog prijedloga zanima kako je i u kojim okolnostima nastao koncern Agrokor, kako je rastao do današnjeg dana i posebno kako je protekao proces privatizacije kompanija koje su postale sastavni dio koncerna, a koje su nastale prije osamostaljenja Hrvatske.

Naime privatizacija tvrtki koje su nastale prije osamostaljenja Hrvatske, napominje se u prijedlogu, išla je kroz Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća i nekoliko njegovih izmjena te Zakon o privatizaciji.

'Istražno povjerenstvo treba utvrditi je li u tom postupku bio zaštićen javni interes, odnosno jesu li institucije zadužene za pretvorbu i privatizaciju u ime RH i Vlada RH zaštitile javni interes te je li, nakon cjelokupnog postupka pretvorbe i privatizacije, došlo do eventualnog netransparentnog i nezakonitog ponašanja odnosno prikrivanja činjenica s tim u vezi. Također će istražno povjerenstvo analizirati je li bio zaštićen javni interes prilikom nastajanja i akvizicije novih tvrtki u vlasništvu Agrokora u razdoblju od osamostaljenja Republike Hrvatske', smatraju u SDP-u i traže da se utvrde i sve ključne osobe koje su sudjelovale u postupku privatizacije kompanija u Agrokorovu vlasništvu.

Ova pitanja u SDP-u dosad nisu pretjerano naglašavali u javnosti jer im je fokus djelovanja uglavnom bio tzv. lex Agrokor, uloga ministra financija Zdravka Marića te zaštita dobavljača i malih proizvođača.

Dokument: "Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor"

Podsjetimo, svoj prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva SDP je poslao u proceduru prošli petak i u njemu se osim odgovora na pitanja o nastanku Agrokora traže i odgovori vezani uz donošenje tzv. lex Agrokora, odnosno zašto je Vlada odlučila predložiti taj zakon, kako je tekla priprema zakona te koji su rizici njegove primjene.

SDP-ov zahtjev dotiče se i ministra financija Zdravka Marića

No namjeravaju istražiti i samo poslovanje Agrokora. Pa ih tako zanima što su radili tržišni regulatori poput Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, HNB-a, HANFA-e i Zagrebačke burze te kakvo je bilo poštivanje zakona vezanih uz plaćanja potraživanja te dugovanja koncerna Agrokor i tvrtki u njegovom vlasništvu prema dobavljačima.

Dotiču se SDP-ovci i uloge ministra financija Zdravka Marića koji je ranije bio zaposlenik Agrokora. Zanimaju ih financijski izvještaji Agrokora, ali i jesu li prilikom izmjena Zakona o faktoringu, Zakona o računovodstvu odnosno pravilnika koji iz njega proizlaze i tzv. lex Agrokora štićeni javni interesi ili su interesi Agrokora stavljani ispred interesa građana. Zbog financijskih izvještaja te izmjena nekih zakona Mariću su već postavljana pitanja o njegovoj odgovornosti za to.

Spominjan je pritom i kredit HBOR-a koji je odobren krajem 2016., a je li odobren u skladu s procedurama i pod kojim okolnostima, zanima to i SDP-ovce.

'Jesu li sudionici ovih poslovnih aktivnosti davali kakve netočne ili nepotpune izjave o njima, kojima su obmanjivali javnost, i jesu li poduzimali bilo kakve radnje radi prikrivanja eventualnih nezakonitosti u svom ili u djelovanju drugih osoba', jedno je od pitanja koja se nalaze u prijedlogu za osnivanje istražnog povjerenstva.

Most podržava, HDZ upitan

Hoće li do osnivanja istražnog povjerenstva i doći, još uvijek nije sasvim jasno. Iz Mosta su poručili da će podržati osnivanje istražnog povjerenstva, no pitanje je kako će se postaviti HDZ.

'Klub HDZ-a nema nikakvih problema s bilo kojim istražnim povjerenstvom. Pogotovo nemamo ništa protiv rasprave o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. Čekamo prijedlog i zanima nas na koji će se rok odnositi te koje su njegove obveze’, rekao je šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić prošli tjedan, kazavši kako će se HDZ detaljno očitovati kada vidi prijedlog.