zaštita malih dobavljača

Evo kako SDP misli odgovoriti na lex Agrokor

11.04.2017 u 21:22

Bionic
Reading

Nakon što je u Saboru izglasan tzv. lex Agrokor u SDP-u su krenuli s osmišljavanjem svojih rješenja da bi odgovorili na prijedlog vladajućih, za koji smatraju da nije zaštitio male dobavljače i proizvođače. Stoga SDP zakonskim izmjenama želi osigurati to da se proizvodi malih proizvođača nađu na policama svih hrvatskih trgovina

SDP bi već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna i službeno trebao predstaviti rješenja kojima želi zaštititi male proizvođače. Upravo je to bila jedna od glavnih zamjerki glavne oporbene stranke na tzv. lex Agrokor. Na to je u saborskoj raspravi upozoravao i Davor Bernardić, rekavši da je Vlada do ruba dovela male dobavljače, radnike i OPG-ove.

Kako bi ih zaštitili, u SDP-u pripremaju tri zakona - izmjene Zakona o poticanju malog gospodarstva i Zakona o trgovini te novi Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

'Zakonima ćemo osigurati to da na svim policama trgovačkih lanaca, bilo stranih, bilo domaćih, budu zastupljeni poljoprivredni proizvodi malih proizvođača. Tako ćemo zaštititi hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, u ovom trenutku ugroženu zbog nemara vladajućih', kaže za tportal predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Prema SDP-ovu rješenju, zakonima bi se osigurala minimalna zastupljenost njihovih proizvoda na policama trgovina, i to od 30 do 40 posto.

Prijedlozi zakona još su u izradi, a u donošenju rješenja SDP-u će pripomoći informacije koje dobije putem infotelefona. Naime nakon aktiviranja tzv. lex Agrokora SDP je pokrenuo infotelefon na koji se mogu javljati radnici, dobavljači i druge zainteresirane strane u slučaju Agrokor. 'Već dolaze upiti i pozivi jer su ljudi zabrinuti. Zahvaljujući informacijama što dolaze s terena kreirat ćemo zakonska rješenja koja ćemo predstaviti krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna', rekao je jučer Hajdaš Dončić.

Da je SDP u kampanji zaštite proizvođača, Bernardić je ovaj tjedan pokazao i na društvenim mrežama. Nakon što je objavio svoju fotografiju s Kraševom čokoladom Dorinom, jučer je objavio fotografiju ličkog zelja.

Osim zakonskih izmjena, SDP je najavio prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o slučaju Agrokor, a to bi, kako doznajemo, trebalo biti poslano u proceduru do kraja tjedna.

Jednako tako, SDP je najavio mogućnost traženja opoziva ministra financija Zdravka Marića, a to će biti i jedna od tema sutrašnje sjednice Kluba zastupnika. Podsjetimo, SDP je Mariću dao rok do kraja tjedna da sam odstupi ili će pokrenuti pitanje opoziva.