PRIJETI I PREKRŠAJNA KAZNA

SDP će zbog kašnjenja izvještaja platiti 610.000 kuna!

13.05.2014 u 10:20

Bionic
Reading

Zbog toga što na vrijeme nije predao financijski izvještaj Državnom izbornom povjerenstvu SDP će biti kažnjen s oko 610 tisuća kuna, potvrdio je novinarima SDP-ovac Peđa Grbin. Odluka još službeno nije donesena, no kaznu neće biti moguće izbjeći. Radi se samo o administrativnoj sankciji, no SDP-u još uvijek prijeti i prekršajna, novčana kazna u iznosu od 50.000 do pola milijuna kuna

'Kaznu je odredio zakon i ona će biti u skladu sa zakonom, odnosno razmjerno s brojem dana zakašnjenja. Radi se o 11 dana zakašnjenja, a godišnji iznos za financiranje je oko 20 milijuna kuna - kada to podijelite na 365 dana i pomnoženo s 11 dana, cifra iznosi oko 610 tisuća kuna', potvrdio je novinarima SDP-ov Peđa Grbin.

SDP-u prijeti i prekršajna kazna

Sukladno zakonu, osim administrativnih sankcija, SDP-u prijeti i novčana kazna u iznosu od 50.000 do pola milijuna kuna.

Procedura je takva da DIP prosljeđuje dokumentaciju, odnosno obavještava Državno odvjetništvo koje procjenjuje postoje li elementi prekršaja, pa ako je odgovor potvrdan, predmet ide na prekršajni sud koji izriče kaznu.

Podsjetimo, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe političke stranke, nezavisni zastupnici i članovi predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne regionalne samouprave izabrani s liste grupe birača dužni su sastavljati i podnositi financijske izvještaje na način koji je utvrđen propisima o vođenju računovodstva neprofitnih organizacija, neovisno o vrijednosti njihove imovine i visini ostvarenih prihoda. Taj financijski izvještaj dužni su predati Državnom izbornom povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju u roku od 60 dana od isteka izvještajnog razdoblja koje traje od 1. siječnja do 31. prosinca.

SDP je, doduše, predao izvještaj Državnom uredu za reviziju u roku, no predvidjevši da se u posljednjih godinu dana mijenjao zakon te da se po novom izvještaj mora predati i Državnom izbornom povjerenstvu. O toj su grešci, podsjetimo, izvijestili javnost još u ožujku, a grešku je prije neki dan potvrdilo i Državno izborno povjerenstvo.

Podsjetimo, zbog slične greške SDP je kažnjen i prošle godine. Tada su morali predati financijski izvještaj samo Državnom uredu za reviziju, no to su zakasnili učiniti, zbog čega im je oduzeto čak pet milijuna kuna, odnosno tromjesečni iznos sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna. Iako su tada platili kaznu, u SDP-u su zatražili ocjenu ustavnosti članka Zakona o financiranju političkih aktivnosti koji se odnosi na administrativne sankcije. Naime SDP-ovcima je zasmetalo to što su za dva dana kašnjenja kažnjeni s tri mjesečna prihoda iz proračuna. Tako propisani članak zakona, smatrali su, ugrožava pravo na slobodu udruživanja političkih stranaka, krši načelo razmjernosti i ograničava legitiman cilj objave izvješća, zbog čega su tražili da se članak ukine. 'Norma ne omogućuje nijansiranje sankcije te se jednako tretira neobjavljivanje financijskog izvješća i zakašnjenje s izvješćem. Isto je zakašnjenje od nekoliko sati i nekoliko mjeseci', kazali su tada u SDP-u.

Ustavni sud prihvatio je njihove argumente i ukinuo taj članak. Zbog toga u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti samo stoji da 'obustava isplate zbog nedostavljanja financijskog izvještaja traje do dostave godišnjeg financijskog izvještaja Državnom uredu za reviziju i DIP-u, a iznos isplate se umanjuje razmjerno vremenskom razdoblju zakašnjenja dostave'.