TRAŽI UGOVOR

Schuessel protiv blokade zbog bilateralnih pitanja

10.07.2009 u 18:23

Bionic
Reading

Predstavnik Austrijske pučke stranke (OeVP) za vanjsku politiku, bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel zatražio je u petak uvođenje 'ugovorne obveze' kojom bi članice EU-a jamčile da neće priječiti pristup zemlje kandidata EU zbog bilateralnih sporova, a njegova je stranka poručila kako je pristup Hrvatske EU-u za nju središnje pitanje

'Za buduća proširenja treba se uvesti obvezujuće pravilo da nitko ne može povezati bilateralne sporove s pristupom EU', izjavio je Schuessel novinarima u Beču, potaknut ponašanjem Slovenije koja zbog graničnog spora blokira pristup Hrvatske Uniji.

Dopredsjednik Europske pučke stranke, također Austrijanac, Othmar Karas, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji optužio je i Europsku komisiju za nedovoljne napore u tom pitanju. 'Mislim da je Europska komisija premalo učinila u smislu posredovanja u ovom sporu', izjavio Karas.

Schuessel je izjavio kako je 'vrlo razočaran' činjenicom da se bilateralna pitanja povezuju s procesom pristupa EU i nada se da će Slovenija uskoro deblokirati hrvatske pristupne pregovore.

Pristup Hrvatske EU 'svjetionik' je zemljama kao što su Bosna i Hercegovina ili Srbija, a neulazak Hrvatske u Uniju imao bi 'uništavajući učinak' na reformske napore na Balkanu, smatra Schuessel.

Karas smatra da se pravna pitanja u graničnom sporu moraju razjasniti prije nego što se postigne politički dogovor. Po njegovu mišljenju, pristup Hrvatske EU najviši je prioritet.

Sličnog je mišljenja i voditelj parlamentarne skupine OeVP-a u Europskom parlamentu Ernst Strasser, koji je naglasio da je pristup Hrvatske EU-u središnje pitanje za njegovu stranku, koja se i zauzimala za približavanje Hrvatske Uniji.

Po Strasserovim riječima, hrvatsko-slovenski granični spor predstavlja 'sukob koji držimo rješivim' i u čijem će rješavanju sudjelovati i OeVP.