kompromisni prijedlog

Svađa u njemačkoj vladi zbog ulaska Kine u vlasništvo hamburške luke

26.10.2022 u 14:43

Bionic
Reading

Njemačka vlada i dalje se nalazi na udaru kritika nakon što je u srijedu odobrila kompromisni prijedlog ulaska jedne kineske tvrtke u vlasničke strukture luke u Hamburgu

"Kupnja udjela kontejnerskog terminala Tollerort u hamburškoj luci od kineske državne kompanije Cosco proširuje strategijski utjecaj Kine na njemačku i europsku infrastrukturu te nesrazmjerno povećava njemačku ovisnost od Kine", stoji u protokolu njemačkog ministarstva vanjskih poslova, koje su u vladi preuzeli Zeleni.

Prema informacija iz vladinih krugova, i neka ministarstva koja su u rukama koalicijskog partnera Liberalno-demokratske stranke (FDP), jednako kao i ministarstvo gospodarstva i ministarstvo vanjskih poslova, na čijem su čelu ministri iz redova stranke Zeleni, pokazala su neslaganje s odlukom njemačke vlade da dopusti kineskoj državnoj kompaniji da preuzme udjel kontejnerskog terminala.

Njemačka vlada je na svojoj redovitoj sjednici srijedom odlučila kompaniji Cosco odobriti kupnju udjela od 24,9 posto kontejnerskog terminala Tollerort.

Time što je u konačnici smanjen udjel, koji je prema prvotnom prijedlogu trebao biti 35 posto, onemogućeno je da tvrtka Cosco imenuje članove upravnog odbora te da odlučuje o strateškom usmjerenju tvrtke, tj. ona nema prava veta na odluke o poslovnim smjernicama. Kod udjela ispod 25 posto također nije potrebna provjera parlamentarnih odbora.

Prvo je Cosco htio preuzeti 35 posto udjela kontejnerske kompanije, što je odobravao jedino kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke), ali su se svi ostali resori protivili.

Ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) rekao je, aludirajući na njemačku ovisnost o ruskom plinu, kako se ne smiju dopustiti "nove ovisnosti" o stranim režimima.

I demokršćanska oporba također se usprotivila ulasku kineskih državnih kompanija u osjetljive infrastrukturne projekte kao što je kontejnerski terminal Tollerort.

"Nakon odobravanja ruske agresije na Ukrajinu i posljednjeg kongresa komunističke partije Kine pitanje je smijemo li ovakvoj jednoj zemlji dopustiti pristup kritičnoj infrastrukturi", rekao je predsjednik Kršćansko- demokratske unije Friedrich Merz.

Njemački kancelar Scholz, koji početkom studenog putuje u Kinu, cijelo je vrijeme opravdao ovo kinesko sudjelovanje govoreći kako se ne radi o "cijeloj hamburškoj luci".

Scholz je prije ulaska u njemačku vladu godinama obnašao dužnost gradonačelnika Hamburga.