susret u pragu

Scholz: Moramo zatvoriti preostale praznine, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska ispunjavaju uvjete da uđu u Schengen

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 29.08.2022 13:10
  • Objavljeno 29.08.2022 u 13:10
tportal

Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Članice Europske unije Hrvatska, Rumunjska i Bugarska ispunjavaju uvjete da uđu u Schengen i Njemačka će raditi na tome da postanu punopravne članice tog područja bez granica, rekao je u ponedjeljak u Pragu njemački kancelar Olaf Scholz, prenose agencije

"Schengen je jedno od najvećih postignuća Europske unije i trebali bismo ga zaštititi i razvijati. To znači, uzgred, zatvoriti preostale praznine", rekao je Scholz u svom govoru pod naslovom "Europa je naša budućnost" na Karlovom sveučilištu.

"Hrvatska, Rumunjska i Bugarska ispunjavaju sve tehničke uvjete za punopravno članstvo. Radit ću na tome da postanu punopravne članice", dodao je Scholz, koji boravi u jednodnevnom posjetu Češkoj, trenutnoj predsjedateljici EU-a.

Scholz je također rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku obrani Ukrajine koliko god bude potrebno, a Kijevu će sljedećih tjedana poslati najsuvremenije oružje. Osim slanja napredne protuzračne obrane, radarskih sustava ili bespilotnih letjelica, Njemačka bi mogla preuzeti posebnu odgovornost u smislu izgradnje topničkih i protuzračnih obrambenih kapaciteta Ukrajine, rekao je Scholz.

Govoreći o širenju Europske unije, Scholz je istaknuo predanost Njemačke proširenju, dodajući da bi se bloku trebale pridružiti zemlje zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, a s vremenom i Gruzija. Također je naglasio da se zauzima za uvođenje većinskog glasanja u Europskoj uniji u temama vanjske politike i porezne politike kako bi se spriječilo da blok bude paraliziran vetom pojedinih država, osobito u svjetlu širenja na nove članice.

  • +19
  • +16

Scholz u jednodnevnom posjetu Češkoj

Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

"U toj proširenoj Uniji, razlike među državama članicama će rasti što se tiče političkih interesa, ekonomske moći i sustava socijalne sigurnosti", rekao je Scholz, prenosi Reuters. "Tamo gdje je danas potrebna jednoglasna odluka, rizik da će pojedina zemlja upotrijebiti svoj veto i spriječiti sve ostale da napreduju, raste sa svakom dodatnom državom članicom." "Stoga sam predložio postupni prijelaz na većinsko glasovanje u zajedničkoj vanjskoj politici, ali i u drugim područjima, poput porezne politike – dobro znajući da bi to također imalo posljedice za Njemačku", dodao je.

Većinsko glasovanje moglo bi započeti u područjima "u kojima je posebno važno da govorimo jednim glasom", kao što je politika sankcija ili pitanja koja se odnose na ljudska prava.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!