BREXIT PRED VRATIMA

Schaeuble: Britanski zahtjevi oko banaka su razumni, ali...

15.07.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Njemački ministar financija smatra da je razumno da Velika Britanija traži pristup tržištu Europske unije za londonske banke, ali će Berlin imati svoje zahtjeve u britanskim pregovorima o odnosima s EU-u, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva.

Glasnogovornik je potvrdio komentare koje je u četvrtak dao ministar financija Wolfgang Schaeuble kada je rekao da je 'veoma razumno' da njegov britanski kolega želi pristup jedinstvenom europskom tržištu za financijske institucije u Londonu.

'Rekao je riječ 'razumno'', istaknuo je glasnogovornik u petak u odgovoru na Reutersovo pitanje.

'Ali se rečenica tada nastavlja. Rekao je da će Britanci dati zahtjeve koji su razumni iz njihove perspekitve, a iz naše perspektive je isto tako razumno da mi imamo zahtjeve', rekao je glasnogovornik na konferenciji za medije.

'Vidjet ćemo što će biti rezultat ovog pregovaračkog procesa. Još uvijek nije predan ni zahtjev za izlazak, pa sve što o tome govorimo su špekulacije', dodao je glasnogovornik.

Novi britanski ministar financija Philip Hammond u četvrtak je rekao kako Velika Britanija mora osigurati pristup jedinstvenom europskom tržištu za svoju industriju financijskih usluga.

'Mislim da je to razuman zahtjev novog ministra financija... Veselim se čvrstoj suradnji s njim', odgovorio je Wolfgan Schaeuble na pitanje o mogućnosti takvog dogovora između Velike Britanije i EU-a.

'No smatram kako je i razumna pozicija svih europskih institucija i dužnosnika, čak i nacionalnih vlada, da započnemo raspravu o tome kako ćemo riješiti probleme uzrokovane britanskom odlukom o izlasku', dodao je Schaeuble.

Nova britanska premijerka Theresa May rekla je kako neće pokrenuti proces izlaska iz EU-a do kraja godine zato da svojoj državi omogući dovoljno vremena da definira što želi od svog novog odnosa s EU-om, te kako će to postići.