žurni nadzor

Sazvan hitan sastanak: Hrvatska će zabraniti kontroverzno piće Prime?

14.11.2023 u 12:43

Bionic
Reading

HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati će biti sastanak kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka, rekao je Vili Beroš za 24sata

Slovenija je zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, a Hrvatska namjerava učiniti isto.

Ministarstvo zdravstva poslalo je, kako doznaje 24sata, dopis Državnom inspektoratu RH u kojem traži žurno provođenje inspekcijskog nadzora kako bi se utvrdilo nalazi li se na tržištu Republike Hrvatske proizvod Prime Energy bezalkoholno piće koji sadrži L-teanin.

'Prema odredbama Uredbe (EU) 2015/2283 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. studenoga 2015. o novoj hrani sva hrana i sastojci hrane koji se nisu koristili u značajnoj količini na tržištu EU prije 15. svibnja 1997. moraju proći postupak odobravanja prema odredbama Uredbe (EU) 2015/2283. U katalogu nove hrane koji se nalazi na stranicama Europske komisije nalaze se s indikativnim informacijama o statusu pojedine hrane, a za L- teanin postoje podaci o značajnoj upotrebi samo u dodacima prehrani, a sukladno članku 3. Uredbe (EU) 2015/2283 jedna od kategorija nove hrane je i hrana koja se prije 15. svibnja 1997. upotrebljavala isključivo u dodatcima prehrani, ako je namijenjena za upotrebu u hrani koja nije dodatak prehrani.

Obzirom da je upotreba L-teanina u bezalkoholnim pićima u suprotnosti s odredbom članka 6. stavka 2. Uredbe (EU) 2015/2283 ukoliko se službenom kontrolom utvrdi prisutnost navedenog proizvoda na tržištu potrebno je sukladno članku 36. Zakona o hrani (Narodne novine broj 18/23) donijeti mjeru zabrane stavljanje na tržište i narediti povlačenje s tržišta - stoji u dopisu Ministarstva.

Vili Beroš je za 24sata potvrdio da se danas održava hitan sastanak na tu temu kako bi se što prije ograničila konzumacija nedozvoljenih proizvoda.

'HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati u našem će se Ministarstvu održati sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu', rekao je ministar Beroš.

Na zapadu je ovo energetsko piće liječnike već diglo na noge, budući da u jednoj limenci sadrži kofeina koliko ga ima, otprilike, šest limenki Coca Cole, ili dvije limenke Red Bulla. Proizvođač ga ne preporuča mlađima od 18, no to nije nikakva garancija da ga djeca zbilja neće kupovati. Među mladima je ovo energetsko piće postalo vrlo popularno jer ga reklamiraju youtuberi poput Logana Paula.