LAŽI O TROVANJU

Milanović: Kad nosite piće u lokalu, otvarajte ga pred ljudima

10.11.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Dugog Sela. Nakon toga se obratio medijima

'Ne mogu reći više od onoga što sam već rekao. Jedino bih sugerirao svima da kad u lokalima donose piće, da otvaraju pred njima', kaže Milanović na pitanja o sumnjama u više slučajeva trovanja koja su uznemirila javnost posljednjih dana.

Protiv lažnih informacija, poput onih koje su se širile o ovom slučaju, se, kaže, ne može efikasno boriti jer je to 'korak prema policijskoj državi i teroru'. Trebale su ranije reagirati službe, kaže. 'Rat protiv interneta je uzaludan', kaže.

'Možda je mogla ranije dan, dva, ali nije mogla to spriječiti', kaže na pitanje je li država trebala ranije obavijestiti o svemu.

Na pitanja o aferi na Geodetskom fakultetu, Milanović kaže kako je to “delta Nila” te da je ministrica Nina Obuljen Koržinek neobjašnjivo olako dala javni novac, ali da to ne znači da je ona imala kriminalne namjere, javlja N1.

'Postoje situacija kad se ne može čekati. Pitanje je li ovo jedna od tih situacija. Recimo da je, ako je, to treba dokazati. ako smo dokazali, onda izvođača treba vezati lancima, a ne ovako. Baci pare da se igramo. I da je puno manji novac je suspektno. Uvijek se postavlja pitanje tko je imao koristi, kome je dobro. I onda to može ići do vrha političke skale. Zašto bi netko dao toliki novac da se netko igra kao u pješčaniku? I uzima sebi koliko mu odgovara. To uvijek treba biti strogo nadzirano, a to je ovdje propušteno. Postoji razina političke odgovornosti. Odakle ti ideja da pljusneš nekom par milijuna eura na stol. … To što je nekom posao dodijeljen, ne znači da je u redu napraviti to bez natječaja. Recimo da je ovo iznimna situacija, ali onda ga moraš vezat lancima i kontrolirat ga', kaže.

Milanović je komentirao i okupljanje roditelja Bad Blue Boysa i njihovo obraćanje javnosti.

'Ti ljudi su trebali biti ili osuđeni ili pušteni. Institut pritvora je vrlo ozbiljan institut kojim čovjeku - ako je sumnjiv -uzimaš slobodu i trpaš ga iza rešetaka. Sve to u Grčkoj moralo je biti gotovo za par tjedana', rekao je. 'Roditelji su ogorčeni, trebao bi ih premijer primiti. S obzirom da ima tako veliki utjecaj u Bruxellesu, onda bi nešto mogao i srediti. Legalno ne vidim nikakav utjecaj, a ako je ilegalan onda je privatan. Ako utjecaja ima, neka pomogne ljudima, neka pomogne Hrvatima u BiH, neka promijeni izborni zakon, mi to smrtnici ne možemo', izjavio je Milanović.