POŽURUJE VLADU

Savjet za nacionalne manjine zbog vukovarskog Statuta prijeti ustavnom tužbom

14.11.2013 u 17:48

Bionic
Reading

Savjet za nacionalne manjine na današnjoj sjednici donio je odluku da će podignuti ustavnu tužbu ako Ministarstvo uprave i Vlada ne zatraže obustavu primjene vukovarskog Statuta i ne zatraže ocjenu suglasnosti Statuta s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom. Kako kažu u Ministarstvu uprave, jučer su zaprimili obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine i sukladno zakonu postupit će u roku od osam dana

Naime, kako je izvijestio Savjet za nacionalne manjine, vezano uz izmjene Statuta Grada Vukovara, usuglašeno je 'da će Savjet postupiti sukladno članku 38. stavku 3. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ako Ministarstvo uprave ne ispuni obvezu propisanu člankom 32. o obustavi primjene općeg akta protivnog Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima i dostave Vladi Republike Hrvatske prijedloga za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom.'

Drugim riječima, Savjet će podignuti ustavnu tužbu ako Ministarstvo uprave, na prijedlog vijeća nacionalne manjine, ne obustavi primjenu vukovarskog Statuta te ako Vlada ne zatraži ocjenu suglasnosti Statuta s Ustavom i Ustavnim zakonom.

Sukladno zakonu, vijeće nacionalne manjine (op. a., u ovom slučaju to je Vijeće srpske manjine) dužno je obavijestiti Ministarstvo uprave ako smatra da je opći akt jedinice samouprave ili neka njegova odredba protivna Ustavu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te drugim posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina. Ako se Ministarstvo uprave usuglasi da je Statut protivan Ustavu i Ustavnom zakonu, u roku od osam dana mora donijeti odluku o obustavi njegove primjene.

Istovremeno, Ministarstvo uprave odluku o obustavi prosljeđuje i Vladi koja onda u roku od 30 dana mora zatražiti ocjenu suglasnosti vukovarskog Statuta s Ustavom i Ustavnim zakonom. Ako to ne napravi u tom roku, i dalje će se primjenjivati izmijenjeni vukovarski Statut.

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je da je jučer dobio obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine te da će sukladno zakonu postupiti u roku od osam dana.

Podsjetimo, još prošli tjedan Vijeće srpske manjine grada Vukovara najavilo je da će od ministarstva uprave zatražiti nadzor zakonitosti statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara.

'Smatramo da su usvojenim Statutom suspendirana prava upotrebe materinjeg jezika i pisma koja je imala srpska nacionalna manjina i koja su nam i Statutom iz 2009. bila omogućena', rekao je tada predsjednik Vijeća Đorđe Macut

Većina u vukovarskom Gradskom vijeću prije desetak dana donijela je novi Statut kojim je suspendirana ravnopravna uporaba ćiriličnog pisma u Vukovaru, odnosno Vukovar je proglašen mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata te propisano kako su u gradu Vukovaru službeni jezik i pismo hrvatski jezik i latinično pismo.