otvoreno pismo

Savez samostalnih sindikata Hrvatske protiv hitnog donošenja zakonskih izmjena o radu do 68. godine

04.10.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži odustajanje od hitnog postupka donošenja paketa šest zakona, kojim se omogućava dobrovoljni ostanak u svijetu rada do 68. godine života

Te zakonske izmjene trebale bi stupiti na snagu početkom 2020., a SSSH se protivi njihovu donošenju bez prethodne procjene posljedica po tržište rada te određivanja prijelaznog razdoblja za pojedine djelatnosti.

'Onima koji žive duže, u dobrom zdravlju i žele raditi duže, to treba i omogućiti, ali treba pažljivo odabrati politike i mjere kako ne bi došlo do suprotnog učinka. To traži vrijeme i dobru prethodnu procjenu mogućih učinaka', navodi se u pismu.

Sindikat traži da se prije donošenja zakonskih izmjena uzmu u obzir razlike među različitim djelatnostima. Kao primjer navode to što je još uvijek na snazi odluka o zabrani zapošljavanja u državnim i javnim službama.

Pod pretpostavkom da svi sada zaposleni žele raditi do 68 godina, to bi značilo da nema novog zapošljavanja u iduće tri godine, upozorava SSSH.

Zato treba predvidjeti prijelazno razdoblje kako bi se uspješno upravljalo ljudskim potencijalima (već zaposlenih i onih koji u sljedećim godinama stižu na tržište rada), odnosno potrebama sustava.

Traže da se razmotri i sama opravdanost zakonske norme koja propisuje automatski prekid radnog odnosa zato što je radnik navršio određenu dob, odnosno stekao uvjete za mirovinu. Naime, u šest zakona mijenja se odredba da ugovor o radu automatski prestaje sa 65 godina u 68 godina života.

Sindikat kaže kako je sporna zakonska odredba o automatskom prekidu radnog odnosa zbog dobi radnika jer takvo što ne postoji u većini zemalja članica EU-a.

Štoviše, pojedine su zemlje, poput Slovenije, zakonom izričito propisale da dob ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu, dok su u Poljskoj i Austriji vrhovni sudovi odlučili da dob i uvjeti za mirovinu ne mogu biti jedini razlog otkazivanja ugovora o radu, jer bi to bilo suprotno antidiskriminacijskom zakonodavstvu.

Vezu kakva postoji u Hrvatskoj, odnosno zakonsku odredbu o automatskom prestanku radnog odnosa zbog navršavanja određene dobi i stjecanja uvjeta za mirovinu, u ovom trenutku ima svega nekoliko država EU-a (Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Luksemburg), navodi se u pismu premijeru.