inicijativa '67 je previše'

Počeo drugi krug pregovora sa sindikatima o izmjenama radno-mirovinskih zakona

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2019 10:03
  • Objavljeno 30.09.2019 u 10:03
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak ujutro počeo je drugi krug pregovora sa sindikatima o izmjenama šest 'radno-mirovinskih' zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine

Pregovarat će se o daljnjem utjecaju na Zakon o radu i druge prateće zakone vezano uz najavu Vlade da bi podigla dob s kojom se zakonskom odredbom odlazi u mirovinu, odnosno s kojom se prekida radni odnos sa 65 na 68 godina, izjavio je novinarima prije sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ovi zakoni definiraju kada silom zakona prestaje radni odnos i ne treba ih, kaže, miješati sa Zakonom o mirovinskom osiguranju koji definira kada se stječe pravo na starosnu mirovinu.

'Onima koji ne mogu raditi dulje treba omogućiti da sa 65 godina odu u mirovinu bez penalizacije i kažnjavanja, a one koji mogu i žele raditi dulje ostavilo bi se u svijetu rada do 68 godina', istaknuo je Sever.

Ne sviđa mu se, kaže, što se danas predstavnici Vlade odvojeno sastaju sa sindikatima, a odvojeno s poslodavcima s kojima je sastanak zakazan u podne.

'To je samo dokaz da poslodavci, koji inače glasno govore da su zauzeti za socijalni dijalog, koriste svaku prigodu da bi dvostrano razgovarali s vlašću. Očito je da se ta njihova priča nastavlja, oni imaju vrlo jak ulaz u vladu, a mi smo uvijek po strani i to nije dobro', rekao je Sever.

Bilo bi logičnije, kaže, da se o ovoj temi razgovaralo zajedno.

Pregovori se održavaju o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji su od prošloga tjedna u javnoj raspravi.

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative '67 je previše', koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana.

U podne u Ministarstvu će se održati odvojeni sastanak s predstavnicima poslodavaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!