energična osuda

Savez antifašista: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom

11.04.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista, Antifašistička liga i udruga VeDRA oštro su osudili jučerašnju izjavu izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa o 10. travnju, poručivši da je time izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom

Energično osuđujemo istupe na skupu u Splitu u povodu obilježavanja obljetnice osnivanja Devete bojne HOS-a Rafael Boban, posebno izjavu koju je uputio izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade brigadir Matko Raos, izaslanik Vlade, navodeći kako 'ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10.travnja 1941. godine', poručili su u ponedjeljak iz Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

Time se, kažu, izjednačava ustaška tvorevina NDH s današnjom suverenom i demokratskom RH što je izjava nezapamćenih razmjera u hrvatskoj povijesti.

Današnja Hrvatska, kako stoji u njezinom Ustavu, zasnovana je na vrijednostima antifašističke borbe. Ta borba antipod je fašizmu, odnosno njegovoj domaćoj inačici, ustaštvu. Znači li to da se Vlada odriče onoga što stoji u Ustavu, pitaju se iz SABA.

Nazočnost državne vlasti na slavljenju NDH sramota za Hrvatsku

Antifašistička liga i splitska Udruga VeDRA-a poručuju kako je prisustvo predstavnika državne vlasti "na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota za hrvatsku državu".

"Za to veličanje stvaranja NDH ne može se reći ni da je bilo licemjerno, sudionici su to otvoreno činili uz svesrdnu potporu 'državne vlasti'. Tako je Mate Šimundić, predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine rekao: „Bojovnici su onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom. Kao predstavnik državne vlasti moram im iskazati čast“, podsjeća se među ostalim u priopćenju.

Danas je, kažu, nezamislivo da bi predstavnik njemačke vlade rekao kako ne bi bilo današnje Njemačke da nije bilo 30. siječnja 1933., kad su nacisti došli na vlast.

Podsjećaju kako je premijer Plenković nekoliko puta tražio da se istraži tko stoji iza napada na Banske dvore. "Stoji odgoj u okruženju u kojem se veličalo ustaštvo", ističe se među ostalim u priopćenju koje potpisuje Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige i Ranko Britvić, predsjednik VeDRA-e.