PROIZVOĐAČ BOKS-BARIJERA

'Ponosan sam što štitimo Karlovac od poplave!'

09.03.2018 u 19:07

Bionic
Reading

Riječanin Dalibor Udovič vlasnik je tvrtke Monterra, proizvođača boks-barijera od kojih se gradi zid dugačak više od pet kilometara za zaštitu šireg područja Karlovca od poplava. To je prvi put u Hrvatskoj da se u tako velikom obimu upotrebljava taj sustav obrane od vodene bujice

Posao vrijedan oko 1,4 milijuna kuna Monterra je dobila na javnom natječaju Hrvatskih voda.

'Slične boks-barijere već postoje u inozemstvu. Mi smo prije četiri godine odlučili razviti vlastiti proizvod. Radi se o panelima od dvostruko pletene metalne mreže, metar visine i metar širine, obloženih geotekstilom, a pune se pijeskom i spajaju u nekoliko metara dugačke nizove. Radi se o kvalitetnim materijalima sa svim potrebnim certifikatima. Naša konkurencija pokušala je s kineskim proizvodima, ali se oni ne mogu mjeriti s našima po kvaliteti', rekao je za tportal Udovič, dodavši kako je jako ponosan što upravo njihove boks-barijere štite karlovačko područje od poplava.

Najveća prednost tog sustava u usporedbi s klasičnim vrećama s pijeskom je to što se može koristiti više puta. Kada prođe opasnost, boksovi se isprazne i slože.

'Hrvatskim vodama je to jako primamljivo jer imaju manje troškove. Zečji nasip, odnosno vreće s pijeskom, uglavnom se unište', objasnio je Udovič.

Tvrtku Monterra osnovao je prije sedam godina. Inženjer je građevine i čitav svoj radni vijek bavi se specijalnim poslovima sanacije i zaštite pokosa, što uključuje postavljanje mreža i barijera za zaštitu od odrona iznad cesta ili željezničke pruge, sanaciju klizišta i sličnog.

Od svog osnutka tvrtka ima stalan rast prihoda i trenutno zapošljava 50-ak radnika.

'Prošlu godinu imali smo 63 milijun kuna prihoda. Tvrtka je u ekspanziji. Imamo naše podružnice u Sloveniji i BiH. Radili smo na projektima u Italiji, Francuskoj, širom regije. Problem nam je pronalazak kvalitetne radne snage, a potrebni su nam ljudi koji imaju položen alpinistički tečaj jer se većinom radi o poslovima na visini. Znamo imati instalacije na 250 do 300 metara visine', istaknuo je Udovič.

Nedavno su raspisali natječaj za radnike u Ogulinu, Perušiću, Gospiću i Kninu. Javilo im se samo petero ljudi, od kojih nitko na kraju nije zaposlen jer nisu zadovoljavali stroge uvjete.

  • +13
U naselju Logorište postavljaju se boks-barijere protiv poplave Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Više od 90 posto svojih poslova Monterra dobiva preko javnih natječaja. Udovič ističe kako je konkurencija velika, a obično se bore za ugovor s još pet takmaca.

'Unatoč tome uspijevamo rasti. Krenuo sam praktički od nule, a danas smo respektabilna tvrtka', ponosan je Udovič.

Njegove riječi potvrđuje i značajna investicija. Naime u Ogulinu gradi pogon vrijedan 10 milijuna kuna, u kojem će proizvoditi boks-barijere i ostale materijale koje koriste u sanaciji pokosa.