una buja

Hrvatskoj Kostajnici prijete poplave i odroni, evo kako su se ovoga puta pripremili Karlovčani

12.03.2018 u 07:40

Bionic
Reading

U Hrvatskoj Kostajnici na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava jer vodostaj Une raste iz sata u sat i rijeka prijeti izlijevanjem. Zbog brzog otapanja velike količine snijega, u Hrvatskoj Kostajnici jučer se odronilo se nekoliko velikih komada stijena koje su ugrozile kuće u podnožju brda Djed u samom središtu grada

Odron je umalo izazvao tragediju jer se usred noći sa subote na nedjelju kamenje obrušilo na kuću u kojoj je spavao i slijepi dječak. Obitelj je evakuirana.

Odron je na vrhu brda ostavio jednu veliku šupljinu, javlja HRT. Stijena visi i na njoj se već vide velike pukotine. Kada bi se odvojila, stvorila bi se velika kamena kugla promjera otprilike 10 metara. Kada bi se ta kugla zakotrljala s visine od 40-ak metara, izazvala bi strašne posljedice, zbog čega su evakuirani stanovnici.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako su poduzete mjere evakuacije u ul. Davorina Trstenjaka, kako ne bi došlo do većih šteta ili ugrožavanja nečijeg života.

Dodao je kako je Una je nabujala, i samo što se nije izlila.

  • +22
Zbog otapanja snijega s brda iznad kuća odlomio se komad stijene Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Istovremeno, iako su zbog naglog rasta temperature i topljenja snijega vodostaji u porastu, iz karlovačkog kriznog stožera umiruju građane. Na njihovu području ovaj put ne bi trebalo biti poplava, javlja HRT.

Vodostaji karlovačkih rijeka i dalje lagano rastu. Kupa u Karlovcu je još jučer u 18 sati bila je 568 cm, a u podne je bio 538 cm. Međutim, ovakav vodostaj Karlovčanima ne predstavlja problem. Karlovački krizni stožer ističe kako je Karlovac ovoga puta primjer kako se treba pripremati za obranu od poplave. U posljednjih 10-ak dana izgrađeno je više od 3 km nasipa od "box barijera". Dio uz Mrežnicu i Koranu bit će gotov do sutra ujutro, a uz Kupu će se graditi još nekoliko dana.

  • +8
Vodostaji karlovačkih rijeka u porastu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Ondje gdje je zbog konfiguracije tla nemoguće graditi nasip od "box barijera", napunjeno je nekoliko desetaka tisuća vreća s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa. U Kriznom stožeru ističu da je Karlovac spreman za visinu vodostaja Kupe od 850 cm. No u Hrvatskim vodama su poručili da takvog vodostaja neće biti. Vrhunac vodenog vala kroz Karlovac bi trebao proći u utorak prijepodne i očekuje se da ne bi trebao prijeći sedam metara.

>>> Ovdje pročitajte što je tportalu rekao vlasnik tvrtke čije box barijere brane Karlovac od Poplave

Podizanjem ustave Prevlaka višak vode iz Save kanalom odlazi najprije u šumu Žutica, a potom u Lonjsko Polje. Ispuštanjem vode na područja koja oduvijek prirodno poplavljuju, štite se Sisak i naselja nizvodno. U gornjem toku Save očuvane su dvije trećine prirodnih retencija, a nizvodno od Slavonskog Broda 85 posto izvornih poplavnih područja odsječeno je od rijeke. Upravo to područje pogođeno je katastrofalnom poplavom 2014. godine. I dok se ondje još ne planiraju promjene, radit će se na retencijama na Kupi i Dobri.

  • +13
U naselju Logorište postavljaju se box barijere protiv poplave Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt