MOBILIZACIJA NA ZAPADU

Saudijskom blogeru visi mač nad glavom

04.03.2015 u 14:50

Bionic
Reading

Zbog kritiziranja saudijskih duhovnih vođa i uloge islama u javnom životu na svom blogu 'Saudijski liberali', blogeru i aktivistu Raifu Badaviju prošle godine izrečena je kazna od 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem. Kazneni sud u Džedi ponovno će međutim utvrđivati Badavijevu odgovornost za kazneno djelo otpadništva od islama, što može rezultirati i njegovim smaknućem, zbog čega su se u ovom slučaju iznova mobilizirale svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava

PEN International, međunarodno udruženje književnika, pozvao je na poništenje Badavijeve aktualne presude, trenutnu obustavu kazne bičevanja koja krši zabranu mučenja i ostalih okrutnih, neljudskih i degradirajućih postupaka ili kazni u međunarodnom pravu, kao i odustajanje od novog suđenja za otpadništvo od islama jer bi to predstavljalo kršenje njegovog prava na slobodu uvjerenja. PEN ponavlja i svoj poziv na oslobađanje Badavijevog odvjetnika Valida Abua al Kaira koji služi 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Raif Badavi uhićen je u lipnju 2012. u Džedi kao organizator u međuvremenu zabranjene konferencije za obilježavanje 'dana liberalizma'. U srpnju 2013. osuđen je na sedam godina zatvora i 600 udaraca bičem zbog toga što je 'pokrenuo liberalnu mrežnu stranicu', 'usvojio liberalnu misao' i 'uvrijedio islam'. Njegov online forum, Liberal Saudi Network, kojim je želio omogućiti političku i društvenu raspravu u Saudijskoj Arabiji, također je zabranjen.

U žalbi na presudu odvjetnik Valid Abu al Kair naveo je sve razloge zbog kojih bi Badavi trebao biti oslobođen. U prosincu 2013. Prizivni sud naložio je da se Badavijev slučaj uputi na ponovno razmatranje. Pojavile su se informacije da se Badaviju, koji boluje od dijabetesa, pogoršalo zdravstveno stanje.

U svibnju 2014. kazneni sud u Džedi osudio ga je na 10 godina zatvora, 1.000 udaraca bičem i novčanu kaznu od milijun saudijskih rijala (oko 240.000 eura). Prema informacijama kojima raspolaže PEN, Badavi je prilikom preuzimanja pisane presude u svibnju 2014. otkrio da ima dvije dodatne kazne: nakon oslobođenja iz zatvora slijede mu 10-godišnja zabrana putovanja i 10-godišnja zabrana bilo kakvog javnog istupanja.

Više o ovom slučaju možete naći na mrežnim stranicama PEN Internationala i Amnesty Internationala.