DONALD TRUMP

Šarlatan u pohodu na Obaminu stolicu

Bionic
Reading

Mogul nekretnina Donald Trump sugerirao je da je predsjednik SAD-a Barack Obama bio loš učenik. Trump smatra da Obama nije zaslužio biti student najprestižnijih američkih sveučilišta iz skupine Ivy League, koja je pohađao. Može li Trump, najveći šarlatan među američkim biznismenima, ozbiljno konkurirati na američkim predsjedničkim izborima?

Trump, koji razmatra sudjelovanje u izborima Republikanske stranke za predsjedničku nominaciju, nije ponudio nijedan dokaz za svoje tvrdnje.

'Čuo sam da je bio grozan učenik, grozan. Kako loš učenik ide na Columbiju, a onda na Harvard? Razmišljam o tome, proučavam to. Neka nam pokaže svoje ocjene', poručio je Trump u intervjuu za Associated Press.

Baack Obama diplomirao je političke znanosti na Sveučilištu Columbia u New Yorku 1983. Na Columbiju se prebacio sa koledža Occidental u Kaliforniji. Nakon Columbije upisao se na Harvard Law School, gdje je diplomirao s počastima 1991. godine i bio prvi afroamerički predsjednik znanstvenog časopisa Harvard Law Review. Za vrijeme predsjedničke kampanje Obama nije objavio svoje ocjene, a u autobiografiji 'Snovi mojega oca' nagovijestio je da nije uvijek bio akademska zvijezda.

Trump je ranije optužio Obamu da nije rođen na teritoriju SAD-a te stoga nema zakonsko pravo biti američki predsjednik. Sada Trump tvrdi da je odbijanje Obame da objavi svoje ocjene dio obrasca prema kojem predsjednik skriva informacije o sebi.

'Imam prijatelje koji imaju pametne sinove s odličnim ocjenama, a ne mogu se upisati na Harvard. Ništa ne znamo o ovom momku. Postoji mnogo neodgovorenih pitanja o našem predsjedniku', rekao je Trump.

Katie Hogan, glasnogovornica Obamine kampanje za predsjedničke izbore, odbila je komentirati Trumpov ispad.

Trump se pozicionira kao ultrakonzervativan kandidat, mijenjajući ranije stavove. Sada bi zabranio abortus, protiv je homoseksualnih brakova i kontrole oružja. Zalaže se za opoziv reforme zdravstva, želi srezati fond za pomoć drugim zemljama, veoma je kritičan prema kineskoj monetarnoj i trgovinskoj politici te želi okončati ratove u Iraku i Afganistanu.

Britanski Economist piše da u američkoj politici, kao i u kazalištu, pomaže suspregnuti nevjericu. To vam pomaže da uvažite i najnevjerojatnije mogućnosti, poput one da Donald Trump uistinu namjerava sudjelovati i pobijediti na predsjedničkim izborima. Isti onaj Trump koji javno kaže kako bi intervenirao u Libiji jedino u slučaju da SAD može zadržati libijsku naftu. 'U starim danima bilo je tako da kada ratuješ i pobijediš, ta nacija je tvoja', izjavio je Trump ovih dana.

Isti taj Trump osvaja i prve predizborne ankete. U istraživanju NBC Newsa i Wall Street Journala s početka travnja, Republikanci i njihovi simpatizeri svrstali su Trumpa na drugo mjesto kao izglednog kandidata za osvajanje predsjedničke nominacije. Osvojivši 17 posto glasova, Trump je podijelio drugo mjesto s Mikeom Huckabeejem, pa obojica pušu u vrat Mittu Romneyju, koji vodi sa 21 posto. U međuvremenu, podrška Trumpu raste: u istraživanje Public Policy Polling Trump se probio na prvo mjesto sa 26 posto, a Huckabee je zaostao na 17 posto glasova.

Istina, Trump još nije potvrdio da će se uistinu kandidirati, ali je najavio da će konačnu odluku donijeti do kraja svibnja.

Moguće da je Trumpu porasla popularnost jer je zajašio val koji se u SAD-u sada popularno naziva 'birtherism' – više od trećine Republikanaca ne vjeruje da je Obama rođen na američkom tlu. Pritom činjenice da je Obamin rodni list dostupan na internetu te da je njegovo rođenje zabilježeno u lokalnim novinama ne igraju nikakvu ulogu.

Ono što Trumpa možda izdvaja od drugih nedostatak je straha da izvali glupost, piše Economist. U flertu s politikom Trump može malo toga izgubiti, a puno dobiti.
Bez obzira na to kako je zaradio milijarde, dio njegovog bogatstva sada ovisi o njegovoj slavi. Baš kao i u slučaju Sarah Palin, znanstvenici koji se bave izborima sada pokušavaju utvrditi je li Trump ozbiljan u namjeri da se kandidira ili samo radi na svom brandu.

dt