LETOVI PRIVATNIM ZRAKOPLOVOM

Sarkozyjeva putovanja pod povećalom istražitelja

18.02.2015 u 19:19

Bionic
Reading

Pariški sudci provode istragu o trima letovima privatnim zrakoplovom Nicolasa Sarkozyja 2012. i 2013. koja su stajala više od 300.000 eura, a platila ih je tvrtka njegova prijatelja poduzetnika Stephanea Courbita, doznaje u srijedu AFP iz više izvora

Pariško državno odvjetništvo je 19. prosinca pokrenulo predistragu protiv Courbitove tvrtke Lov Group zbog zlouporabe javnog dobra, sudjelovanja i pomaganja, rekli su dobroobaviješteni pravosudni izvori.

Optužba za zlouporabu javnog dobra temelji se na činjenici da je čelnik tvrtke radio protivno interesima svoje tvrtke, tražeći osobnu korist ili korist tvrtke u kojoj ima neki interes.

Među dokumentima pronađenim tijekom pretresa te tvrtke, istražitelji su zaplijenili deset računa naslovljenih na Lov Group, među kojima su tri izdana za letove privatnim zrakoplovom bivšeg francuskog desnog predsjednika kojega je na izborima u svibnju 2012. porazio socijalist Francois Hollande.


Sarkozy je letio trima različitim zrakoplovima iz zračne luke Bourget blizu Pariza u Dohu (Katar), kamo je putovao u prosincu 2012., u Sjedinjene Države krajem siječnja 2013. i u Abu Dhabi (Ujedinjeni Arapski Emirati) u veljači 2013.

Kako navodi dobro obaviješten izvor, računi koje su zaplijenili istražitelji pokazuju da je prvi let koji je stajao 102.000 eura platio Lov Group, drugi je stajao 95.000 eura a treći 104.000 eura. Courbitov odvjetnik Christophe Ingrain je u rujnu rekao odgovarajući na upit AFP-a da su ta tri leta bila dio projekta njegova klijenta za osnivanje investicijskog fonda u kojemu je sudjelovao i Nicolas Sarkozy.

Bivši predsjednik spominje se u više sudskih istraga, od financiranja predsjedničkih kampanja do optužbe za korupciju, što bi moglo pokvariti njegove planove za predsjedničke izbore 2017.