NOVE NEDAĆE

Sarkozy pod istragom zbog eksploatiranja francuske milijarderke

22.03.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik od jučer je i službeno pod istragom zbog 'zlouporabe slabosti' francuske milijarderke Liliane Bettencourt, glavne dioničarke L'Oréala, od koje je navodno preuzimao izdašne donacije za svoju predsjedničku kampanju 2007.

Još prije otprilike dva tjedna dalo se naslutiti da je Nicolas Sarkozy nanovo preuzeo kontrolu nad svojom sudbinom. Nakon niza optužbi za pronevjeru sredstava za kampanju, navodnog preseljenja u London, sporadičnih gostovanja po raznoraznim međunarodnim konferencijama, bivši predsjednik Francuske oglasio se 'urbi et orbi' u jednom francuskom tjedniku žestokom kritikom aktualne političke postave u državi. Dobar dio javnosti u tome je jasno pročitao preliminarno pripremanje terena za pohod na novi predsjednički mandat u 2017.

No taj pomno planirani uzlet osujetila je jučerašnja odluka suca Jean-Michela Gentila u Bordeauxu, kojom je Sarkozy i službeno stavljen pod istragu zbog eksploatiranja krhkog stanja Liliane Bettencourt, glavne dioničarke kozmetičkog diva L'Oréala. Afera Bettencourt jedna je od zvučnijih koja se vezivala uz Sarkozyjevo ime. Točnije, radi se o navodno visokim donacijama koje je vremešna francuska milijarderka odobrila za njegovu predsjedničku kampanju 2007. Prema francuskim zakonima, najviši iznos koji se može donirati političkoj stranci iznosi 7500 eura.

Na jučerašnjem saslušanju sudac je suočio Sarkozyja sa svjedočenjem četvero zaposlenika iz domaćinstva Bettencourtovih. Naime bivši predsjednik tvrdi da je samo jednom bio gost na imanju obitelji, dok se iz svjedočanstava majordoma, guvernante i sobarice da razaznati da je Sarkozy više puta dolazio tražeći novac za kampanju. Tu su i svjedočanstva obiteljskog komornika Patricea de Maistrea koji je u periodu kampanje više puta podizao velike iznose sa švicarskih računa obitelji Bettencourt.

Zlouporaba slabosti' kažnjiva je maksimalnom zatvorskom kaznom od tri godine ili globom do 375.000 eura. Sarkozy je već prije zanijekao eksploatiranje Liliane Betencourt: 'Kad je vidim, ne vidim nikakav očit znak slabosti. Lijepo je odjevena, ne muca, ne govori nikakve nerazumne stvari.' No u 2011. obitelj sudskom odlukom postaje službeni staratelj Liliane Bettencourt zbog sumnji u njenu mentalnu stabilnost pri upravljanju obiteljskim bogatstvom koje se procjenjuje na oko 30 milijardi dolara.

Vijest je jučer kasno navečer izišla u javnost i danas je na naslovnici skoro svih nacionalnih medija uz opaske kao što su 'Šokantni preokret' i 'Pravda dostigla Sarkozyja'. Naime Sarkozy je krenuo s novom-starom političkom agendom uvjeren da je neugodna afera iza njega. No sudac je, smatra se, u međuvremenu očito pronašao konkretnije dokaze i uvjerljivija svjedočanstva protiv bivšeg predsjednika. Iz njegove stranke UMP tvrde da se radi o 'političkom činu osude', odvjetnik Thierry Herzog najavio je žalbu, a predstavnici aktualne socijalističke vlasti zasad su začudno diskretni.