NOVA STRANICA

Sarkozy daje ostavku i priprema se za novu predsjedničku kandidaturu

03.07.2016 u 08:09

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je u subotu da podnosi ostavku na dužnost predsjednika konzervativne stranke Republikanci kako bi se mogao ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima u Francuskoj

Članovima stranke Sarkozy je rekao da je to posljednji sastanak koji on vodi kao predsjednik budući da se želi kandidirati na predstojećim izborima.

Članovi Republikanaca i drugih stranaka desnice odnosno desnog centra u studenom će glasanjem odlučivati tko će biti njihov kandidat na predsjedničkim izborima 2017.

Izabrani kandidat suočit će se s Marine Le Pen, kandidatkinjom stranke krajnje desnice Nacionalne fronte te s kandidatom socijalista, vjerojatno sadašnjim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

‘Ovo Nacionalno vijeće stranke je moj posljednji sastanak na kojem sudjelujem kao predsjednik Republikanaca’, rekao je Sarkozy na skupu stranke dodajući kako smatra da će predstojeći izbori biti fer te natjecanje snažnih osobnosti i talenata.

Tijekom ove godine, kandidat desnog centra Alain Juppe u anketama je bio popularniji od Sarkozyja, ali bivši francuski predsjednik u razdoblju između 2007. i 2012. osigurao si je potporu stranačkih pristaša, pokazalo je nedavno istraživanje. To je naznaka da bi borba mogla biti žešća nego što su to mnogi mislili.