SKUP U DUBROVNIKU

Šareno društvo na konferenciji o zaštiti Jadrana i gospodarenju otpadom

25.02.2019 u 22:15

Bionic
Reading

Međunarodna tehnološka konferencija o zaštiti Jadranskog mora i održivom gospodarenju komunalnim otpadom u gradovima uz jadransku obalu Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH održava se u ponedjeljak i utorak u Dubrovniku u organizaciji hrvatske tvrtke Tehnix

Vlasnik i predsjednik uprave tvrtke Tehnix Đuro Horvat istaknuo je prilikom otvaranja konferencije u ponedjeljak popodne kako je problem zagađenje mora komunalnim otpadom nastao prije pedeset godina i predstavlja globalni problem.

'Trebamo taj problem riješiti znanjem i tehnologijom, a ne sukobima. Tvrtka Tehnix je lider u zaštiti okoliša, s ugovorima u cijelom svijetu i sretan sam što smo ovakav skup organizirali u Dubrovniku', izjavio je Horvat. Naglasio je kako rješenje nije u skupljanju smeća u moru, već da otpad uopće ne završi u moru.

'Moramo otkrivati nove tehnologije i primjenjivati ih. Svijet se razvijao kroz dimenzije proizvodnje sirovina i proizvoda, a sad trebamo razviti i treću dimenziju reciklaže', dodao je Horvat.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula podsjetio je kako se plastiku kao materijal star samo 150 godina prvenstveno vezalo za razvoj, ali je s vremenom dobila svoju tamnu stranu.

  • +9
Dubrovnik: Jako jugo u staru gradsku luku donijelo velike količine smeća Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Jeftin način proizvodnje plastike, što ju je isprva učinilo popularnom, s vremenom je postao razlog za brigu na globalnoj razini. U EU brzo se razvila osjetljivost kako bi se pronašli mehanizmi za smanjenje opasnosti, a u proteklom mandatu Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća prepoznata je štetna strana plastike koja ugrožava osnovnu ekološku ravnotežu', rekao je Picula. Napomenuo je da se svake godine osam milijardi tona plastike preseli u more, 40 posto plastike se ne reciklira, a 'radni vijek' plastične vrećice iznosi prosječno 15 minuta.

'Europski parlament donio je niz direktiva kako bi članice do 2050. godine reciklirale 90 posto plastične mase. To je poticaj i graničnim zemljama EU. Hrvatska graniči s tri kandidata za EU pa će ova konferencija našim naporima dati regionalni okvir i potaknuti susjede na odgovorniji odnos prema plastičnom otpadom', zaključio je Picula.

Konferencija, koja je okupila predstavnike Hrvatskog sabora, ministarstava, Europskog parlamenta, gradova uz obalu Jadranskog mora, komunalnih poduzeća, banaka, gospodarstvenika i ribara te stručnjake zaštite okoliša, trebala bi dati odgovor kako najbolje i najekonomičnije očuvati Jadransko more reciklažnom industrijom.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.