'POvijesni moment'

Benčić: 'Pozivam sve koji su spremni da spriječimo najdesniju Vladu u povijesti'

22.04.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić je s novoizabranim saborski mzastupnicima stranke Možemo! održala konferenciju za medije povodom dogovora o formiranju saborske većine

Stranka Možemo! najavila je press konferenciju koja će se održati u sjedištu stranke u Berislavićevoj ulici, u 14 sati. Uz Benčić bit će Urša Raukar-Gamulin, Jelena Miloš, Damir Bakić i Gordan Bosanac.

Sandra Benčić započela je svoje obraćanje medijima:

"Želimo odmah reći kao što smo govorili i prošlih dana, podcrtavamo, da kao stranka apsolutno podržavamo konstituiranje parlamenta i većine koja će onemogućiti stvaranje Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta, što se čini kao smjer u kojem HDZ i Domovinski pokret idu.

Smatram da je važno nakon što smo se izjasnili da dajemo podršku toj ideji i kanimo biti konstruktivni u slaganju takve parlamentarne većine, da naglasimo to da su se oko toga izjasnili i Fokus i IDS kad su izjavili da neće ići s HDZ-om.

Prvo, pozivam sve druge aktere koji su spremni na to da se spriječi HDZ i stvaranje većine HDZ-a, da se što prije o tome izjasne. Važno je znati postoji li taj prostor i parlamentarna većina kontra HDZ-a. Pritom važnu ulogu imaju nacionalne manjine. Mi kao stranka u potpunosti podržavamo ideju da nacionalne manjine ostaju zajedno i da se ne dijele, što je važno za njihovu zaštitu.

Želim im reći ovo; neprelazak na tu stranu kontra HDZ-a i DP-a značilo bi da nacionalne manjine de facto odustaju same od sebe i onog položaja ustavnog i pravnog kojeg imaju u Hrvatskoj. Poruke koje su dolazile iz DP-a protiv predstavnika srpske nacionalne manjine, a onda i građana sprske nacionalne manjine poruke su koje idu u smjeru mijenjanja svjesnog i planskog sustava položaja manjina u Hrvatskoj.

Smatram da je u interesu zadržavanja demokratskih standarda zaštite prava to da ostanu zajedno i da nikako ne daju podršku strankama koje već u svojem programu i izjavama unaprijed govore stvari koje su duboko protivne ideji zaštite prava nacionalnih manjina i njihove jednakosti pred zakonom.

Stranke centra, uključujući one koje su izašle s HDZ-om, pozivamo da razmisle hoće li zaista dati podršku dosad najdesnijoj mogućoj vladi. Vrijednosti za koje se oni zalažu su sigurno vrijednosti koje će biti napadane ako se formira takva vlada. Pozivamo da zaista stanemo u obranu vrijednosti liberalne demokracije, Ustava i da zajedno tvorimo parlamentarnu većinu."

'Ovo je povijesni moment'

"Također, nakon ovih poruka i nakon činjenice da se sve poruke šalju medijski, smatramo da bi bilo važno da se svi koji možemo tvoriti buduću parlamentarnu većinu i konstituirati Sabor, da sjednemo zajedno na sastanak i da se utvrde sve pozicije", rekla je Benčić.

"Nadzor i zaštita javnih dobara je sigurno u cilju svima ovima koje sam tu nabrojala. To je povijesni moment, da to napravimo zajedno i da su to stvari koje parlamentarna većina u narednom periodu može predložiti, izglasati i provesti u djelo. Radi se o političkom identitetu", dodala je Benčić.

"Poruke koje su dolazile od DP-a bile su vrlo eksplicitne, da neće ni u kojoj formi, ići bilo sa srpskom nacionalnom manjinom i s nama. Postoji većina na ovoj strani, otpočetka to govorimo, i tu sigurno oko temeljnih demokratskih postulata može postojati konsenzus oko ključnih točaka u RH."

Na pitanje je li za Možemo! OK ako će DP biti za konstituiranje Sabora, Benčić je odgovorila: "Ako će biti kontra HDZ-a da, ali ne vidimo da će to biti moguće. Postoji većina na ovoj strani."

Što s Plenkovićem, ako bi uspjelo formiranje parlamentarne većine?

"Vidjeli smo njegovu namjeru samom činjenicom da vodi HDZ-ovu listu za Bruxelles. Jedino pitanje je je li to sigurna karta za Bruxelles ili je to rezevna karta, vjerojatno ovisno o ishodu pregovora HDZ-a i DP-a. Sigurno je da si kartu kupuje (Plenković, op.a.)", rekla je Benčić te dodala da će sutra Možemo! objaviti svoju listu za EU parlament.

"Nadam se da možemo dobiti svog prvog europarlamentarca ili europarlamentarku i tome se veselimo", kaže Benčić.

Kako dogovoriti tko je predsjednik Sabora?

"Ako imate parlamentarnu većinu, a posebno ako tad nemate Vladu, onda je ključno da je to netko tko ima najveći mogući izborni legitimitet. To bi bio naš prijedlog", odogovorila je. "Vjerujem da postoji racionalnost, da je logično da stranka koja je dobila 4 puta više mandata nego mi, da će bit ta koja će imati primat pri predlaganju predsjednika Sabora."

"Treba ići korak po korak, ali napraviti prvi korak brzo jer vrijeme nije nebitan faktor ovdje. Ne kao neki koji ustaše i padoše odmah, da budemo brzi i da nemamo nikakvog razloga s bilo čime odugovlačiti", zaključila je Benčić.