najavljeno u madridu

Sanchez u četvrtak u parlamentu ide po novi mandat na čelu Španjolske

13.11.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez trebao bi u četvrtak dobiti novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske, nakon što se pristupi glasanju u parlamentu gdje ima natpolovičnu podršku 179 od 350 zastupnika, najavljeno je u ponedjeljak u Madridu

Predsjednica španjolskog parlamenta Francina Armengol najavila je u ponedjeljak na konferenciji za medije da će se rasprava o formiranju vlade održati u srijedu, a da će se u četvrtak pristupiti glasanju.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), na čijem je čelu Sanchez i koja ima 121 zastupnika, proteklih tjedana je vodila teške pregovore sa skupinom lijevih stranaka Sumar, te regionalnim strankama Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka. U petak je dovršila pregovore, obećavši svakoj od njih nešto u zamjenu za podršku ukupno 58 zastupnika.

Nakon što je separatističkoj stranci Zajedno za Kataloniju (JxCAT), bivšeg katalonskog premijera u egzilu Carlesa Puigdemonta, obećala oprost za organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti 2017., održani su prosvjedi diljem Španjolske.

Zakon o amnestiji, čiji tekst još uvijek nije objavljen, trebao bi biti usvojen u španjolskom parlamentu do srijede. Njime bi se trebali obustaviti svi pravni postupci protiv više od 1.000 osoba za djela od 2012. do 2023. godine.

Španjolska, koja do siječnja predsjeda Europskom unijom, ima rok do 27.studenog da formira vladu. U protivnom će Španjolci na nove izbore u siječnju.

Alberto Nunez Feijoo, vođa oporbene Narodne stranke (PP) desnog centra, organizirao je u nedjelju prosvjede u 52 španjolska grada s kojih je zatražio nove izbore. Na ulicama se okupilo 2 milijuna ljudi, izvijestila je njegova stranka, dok je aktualna lijeva vlada izvijestila o okupljanju 450.000 ljudi.

Prosvjednici smatraju da će oprost katalonskim zagovornicima neovisnosti dovesti do novog pokušaja odcjepljenja i tako ugroziti cjelovitost Španjolske, mediteranske zemlje s 47 milijuna stanovnika.

Sanchez je prvi sporazum postigao sa svojim aktualnim koalicijskim partnerom Sumarom, skupinom manjih lijevih stranaka među kojima je Podemos. Njihovog 31 zastupnika pridobio je obvezavši se smanjiti radni tjedan s 40 sati na 37,5 bez smanjenja plaća radnicima. Dogovoren je i plan za smanjenje nezaposlenosti mladih, što je dugogodišnji problem Španjolske. Najavljeno je i jačanje javnog zdravstva.

Sanchez je izjavio da su ovi sporazumi "jedini način" da Španjolska dobije novu vladu. Poručio je da će sporazumi omogućiti "suživot" svih Španjolaca u raznim dijelovima države.