španjolski premijer

Sanchez: Europa mora priznati Palestinu

30.11.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u četvrtak da Europa treba priznati Palestinu zbog "moralnih" i "geostrateških" razloga

Sanchez, 51-godišnji socijalist, dao je za španjolsku javnu televiziju TVE prvi intervju otkako je dobio novi četverogodišnji mandat i nakon što je u prvom inozemnom posjetu obišao Izrael, Palestinu i Egipat.

Španjolski premijer smatra da je došao trenutak da sve zemlje EU-a priznaju Palestinu jer su odavno obećale Palestincima i arapskim zemljama primjenu rješenja s dvije države.

"Ispravno je to učiniti jer svih ovih godina gledamo kako Izrael sistematski okupira palestinske teritorije na Zapadnoj obali, a sada gledamo i što se događa u Gazi", izjavio je Sanchez, čija zemlja još mjesec dana predsjeda EU-om.

"Interes Europe je riješiti ovo pitanje, prvenstveno zbog moralnih vrijednosti. Jer nije prihvatljivo to što gledamo u Gazi", ustvrdio je.

"Također je geopolitički interes Europe stabilizirati regiju, koja, ako ne dođe do mira, može upasti u krizu koja će se preliti na Libanon, Egipat i Jordan, te destabilizirati Mediteran, regiju koja nam je važna", dodao je.

Sanchez traži organiziranje međunarodne konferencije na kojoj bi sudjelovali Izrael i Palestina, a s koje bi obje zemlje otišle međunarodno i međusobno priznate, čime bi susjedski živjele u miru i sigurnosti.

Također smatra da si Europa ne može priuštiti dva otvorena ratna fronta, u Ukrajini i na Bliskom istoku, te da diplomacija treba prevladati.

'Sumnjam da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo'

Na turneji po Bliskom istoku Sanchez je prozvao izraelsku vladu zbog ubijanja civila, napose žena i djece, potom najavivši priznanje Palestine. Izraelska vlada žestoko je osudila njegove izjave te je došlo do diplomatske krize između dvije mediteranske zemlje.

Sanchez je sada ustvrdio da su odnosi Španjolske i Izraela "korektni" ponovivši da je Španjolska od prvog dana osudila "ono što je učinio Hamas u Izraelu te da je uvijek govorila da Hamas treba pustiti izraelske taoce odmah i bezuvjetno".

"No s istom uvjerenošću moramo reći Izraelu da održava akcije u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Gledajući brojeve i snimke koje gledamo, posebno umirućih djevojčica i dječaka, iskreno sumnjam da poštuje međunarodno humanitarno pravo", izjavio je Sanchez.

Španjolski premijer rekao je da je potrebno političko rješenje kako bi se okončala ova kriza. "To rješenje se, prema mojoj prosudbi, treba provesti priznanjem Palestine u sklopu rješenja s dvije države", istaknuo je.

Španjolski parlament je 2014. izglasao odobrenje vladi u Madridu da prizna Palestinu, no Sanchez je, na pitanje o tome što se čeka s priznanjem, rekao da se u toj rezoluciji također "navodi da razne europske zemlje to naprave istovremeno kada i Španjolska".

Podsjetio je da je više od 140 zemalja svijeta već priznalo državu Palestinu. Švedska, članica EU-a, to je učinila jednostrano.