MEDIJI U BIH

Sanaderova ostavka potpuno iznenađenje

02.07.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Ostavka Ive Sanadera na dužnost predsjednika vlade Hrvatske i HDZ-a vijest je koja je u četvrtak zaslužila mjesto na naslovnicama gotovo svih bosanskohercegovačkih dnevnih listova.

"Dnevni avaz" piše kako je ovo bio "šokantan događaj" i za većinu bosanskohercegovačkih političara koji uglavnom tek nagađaju što bi moglo biti povodom za takav potez odlazećeg hrvatskog premijera.

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Sulejman Tihić drži kako bi, unatoč Sanaderovu negiranju, presudni mogli biti zdravstveni razlozi.

Pozivajući se na informacije što ih je dobio od saborskog zastupnika Šemse Tankovića, Tihić je "Avazu" kazao kako je Sanader svojim sugovornicima u srijedu prenio da se povlači iz politike "na sugestiju liječnika".

"On mu je (Tankoviću) rekao da se povlači iz politike na sugestiju liječnika te da ne može nastaviti ovim ritmom", izjavio je Tihić.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović
koji je prošao različite faze suradnje sa Sanaderom, ustvrdio je kako je odlazeći hrvatski premijer zapravo bio "rijetka osoba koja doista može upravljati Hrvatskom" te da je stoga "najmoćniji čovjek u regiji".

"Suvereno je vladao godinama. Pitanje je može li upravljati iz sjene", kazao je Čović iznoseći istodobno ocjenu kako nakon Sanaderova povlačnja HDZ zapravo i nema jakog kandidata za predsjednika Hrvatske.

Čović ne krije kako ga je Sanaderova ostavka u potpunosti iznenadila jer mu je prije samo nekoliko dana prenio kako se smatra "premladim za mirovinu".

Da u Hrvatskoj nema nikoga tko bi zapravo mogao ozbiljno naslijediti Sanadera te da to pogotovo nije Jadranka Kosor, smatra i Rajko Vasić, glavni tajnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik

"Propala je europska politika koju je kreirao Sanader", tvrdi Vasić te zaključuje kako bi to moglo imati posljedice za cijelu regiju.