JADRANKA KOSOR

'Sanaderov odlazak mi je danas manje jasan nego prije pet godina'

01.07.2014 u 08:29

Bionic
Reading

Pet godina nakon što je Ivo Sanader objavio da podnosi ostavku na sve dužnosti i napušta politiku, Jadranki Kosor taj je događaj još manje jasan nego u vrijeme Sanaderovog dramatičnog odlaska.

'Danas još manje znam o tome zašto je otišao. Tada sam mislila da su u pitanju neki osobni, zdravstveni razlozi, možda umor. Sada sam sigurna da prave razloge nikad nećemo doznati', kazala je Jadranka Kosor u razgovoru za Novi list

Istaknula je kako je Sanader sasvim sigurno dobro znao u kakvoj se katastrofalnoj situaciji Hrvatska nalazi. 'U toj nam je godini BDP pao sedam posto. Neosporno je da je napustio brod koji se opasno nagnuo. Morao je biti svjestan da su u pitanju bile i isplata mirovina i plaća. O tome, međutim, nas dvoje nikad nismo razgovarali, a sastali smo se nekoliko puta i nakon što sam preuzela premijersku dužnost. Tražio je, primjerice, u tim prilikama da ga informiram kako napreduju dogovori s Pahorom, što sam odbila. Smatrala sam da me ne može savjetovati netko tko nije uspio, tko je digao sidro i otišao bez objašnjenja', pojasnila je.

Na novinarsko traženje da prokomentira rodno osvještenu retoriku HDZ-ova veterana Đure Perice, koji je nedavno izjavio da bi suknja trebala voditi Hrvatsku (misleći pritom na Kolindu Grabar Kitarović), prije pet godina novinarima je objašnjavao da predsjednik HDZ-a ne može biti netko tko nema – pišu, Kosor je rekla: 'Ha, ha... Đuro Perica je bio iskren i tada je govorio ono što je bilo prevladavajuće mišljenje u HDZ-u, ali se, za razliku od njega, to nisu usudili reći. HDZ je, ipak, uvijek bio prije svega muška stranka. No, danas se moj dragi Đuro ne želi zamjeriti šefu, iako je smijenjen s mjesta predsjednika Kluba utemeljitelja, pa mu je i suknja dobra'.