SLUČAJ PODRAVKA

Sanadera i sud zove za svjedoka

15.09.2010 u 16:03

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader bit će pozvan kao svjedok na suđenje za malverzacije teške 400 milijuna kuna u slučaju Podravka, doznaje se danas od obrane optuženika u tzv. aferi Spice

Sanader je, naime, trebao biti pozvan kao posljednji svjedok u odvjetničkoj istrazi koju su u branitelji optuženih čelnika Podravke vodili prije nego što je USKOK prošloga tjedna podigao optužnicu.

'Nakon podizanja optužnice, dogovorili smo se da obustavljamo ispitivanje svjedoka te da ćemo sve osobe koje nismo uspjeli ispitati predložiti za svjedoke u sudskom postupku', kazao je Hini Mate Matić, odvjetnik bivšeg šefa Podravkine uprave Zdravka Šestaka, jednog od osmorice optuženih u slučaju koji USKOK naziva Menadžer.

Prihvati li sud prijedlog da se bivši premijer ispita kao svjedok, Sanader će dobiti službeni poziv kojemu će se, za razliku od odvjetničke istrage, morati odazvati.

Sanader se u odvjetničkoj istrazi u slučaju Podravka trebao pojaviti kao posljednji svjedok 16. rujna.

Odvjetnici bivših čelnika Podravke - Ante Madunić, Mate Matić, Veljko Miljević i Rajko Mlinarić - od sredine lipnja su ispitali pedesetak svjedoka, a nekoliko ih nije uspjelo doći na red prije nego što je podignuta optužnica.

Njih će stoga predložiti kao svjedoke u sudskom postupku, kao i 20-ak saslušanih svjedoka, čiji su im iskazi zanimljivi.

Nakon gotovo jednogodišnje istrage, USKOK je prošlog tjedna podigao optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca i još sedmorice bivših čelnika Podravka i poslovnih partnera te koprivničke tvrtke.

Terete ih da su se udružili i raznim gospodarskim malverzacijama najveću hrvatsku prehrambenu tvrtku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.