PROGNOZE ANALITIČARA

Sanader u Saboru - spektakl bez sadržaja?

11.10.2010 u 13:03

Bionic
Reading

Što će ili neće reći Ivo Sanader kad i ako konačno sutra kao sedmi svjedok sjedne pred članove saborskog Istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine?

S obzirom na biblijske reminiscencije koje su dosad razmijenili bivši mu stranački i kolege u Vladi, u rasponu od vode duboke preko razapinjanja na križ pa do bratske prodaje u roblje, a naročito na samopoimanje odbjeglog premijera, ne bi bilo iznenađujuće da se Ivo Sanader postavi kao kralj Salomon.

No šalu, odnosno velika očekivanja na stranu, bar se tako čini političkim analitičarima koji su za tportal pokušali predvidjeti o čemu bi pred povjerenstvom mogao zboriti bivši šef Vlade.

'Cijela će ta rasprava svakako biti test za demokraciju, a mislim da ni sam Sanader još ne zna što će sutra reći, pa je nemoguće da ja to kažem, ali čini mi se da će nastojati podijeliti odgovornost', smatra profesor Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša

Da će 'Sanader socijalizirati odgovornost, i to slično kako je to počeo bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec', smatra i politički analitičar Davor Gjenero, ali i ne vjeruje 'da će biti nekih novina ili senzacionalnog obrata'.

Osim toga, upozorava i da je 'od parlamentarne istrage puno važnije ono što čine USKOK i policija, prava istražna tijela, a ostavljen je i manevarski prostor zbog onoga dijela svjedočenja koje bi moglo biti zatvoreno za javnost'.

Njemu se, međutim, čini da 'to ne ide u prilog samo HDZ-u, nego i SDP-u, jer se u hrvatskoj političkoj areni stisnuo dio suodgovornosti. U svakom slučaju, 'bit će to spektakl bez sadržaja, jer više su zainteresirani i imaju veća očekivanja mediji i javnost nego politika u užem smislu riječi', zaključuje Gjenero.

Velika očekivanja ne gaji politički analitičar Višeslav Raos koji smatra da je jedno sigurno, a to je da 'Sanader samog sebe neće optuživati, nego će uz onaj sebi svojstven smiješak, koji će dijeliti novinarima i ispitivačima, naglašavati nekoliko stvari'.

'Da je sve radio u interesu hrvatske države, što je naglašavao i u svojim porukama prije povratka u Hrvatsku. Iako nije jasno kako može u ičijem interesu biti da netko drugi ima manje dionica, a više prava', pita se Raos.

No zato ni on nema sumnji da će Sanader upirati prstom u 'podjelu odgovornosti i kazati da su se odluke donosile na Predsjedništvu HDZ-a, što znači da je ono cijelo znalo za njih. Tu će, dakle, biti spomenut i Polančec, ali i zasad još aktualni potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, koji više neće moći reći da nešto nisu znali'.

Međutim, 'iako se HDZ davno odrekao Sanadera, ne treba očekivati da će mu skakati za vrat, možda i u strahu od njegovog provociranja da bi trebalo ispitati i neke druge članove Vlade, poput Jadranke Kosor', kaže Raos.

Zaključuje i da, 'dođe li do toga, a Kosor primijeni nastavak taktike da ništa nije znala, bit će to daljnje potkopavanje stranke i Vlade, nova doza nevjerodostojnosti i/ili nekompetencije vladajuće stranke, pa je teško reći da bi to bilo kako moglo biti olakšanje za HDZ'.