MOGUĆI REFERENDUM

Sanader: Slovenci bi u velikoj mjeri podržali Hrvatsku

07.01.2009 u 16:50

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader procijenio je danas da bi, ako bi Slovenija i išla na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, slovenski državljani sigurno u velikoj mjeri podržali Hrvatsku.

"Ako bi Slovenija to napravila (referendum), iako to ne bi bilo politički mudro, siguran sam da bi slovenski državljani u velikoj mjeri podržali Hrvatsku", izjavio je premijer Sanader komentirajući danas najave slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da bi Slovenija mogla ići na referendum o hrvatskom pristupanju EU ako se uskoro ne riješi granični spor.

Predsjednik hrvatske Vlade ponovio je da Hrvatska ni u jednom dokumentu u pretpristupnim pregovorima ne prejudicira granicu između dviju država, kao i da ne prihvaća da bilo tko brani ili zabrani da dokumentaciju koja nam ide u prilog iznesemo pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Podsjetio je da je već ranije dogovoreno da se vezano za granicu ide pred Međunarodni sud pravde u Haagu te da ne vidi zašto bi se od toga odustalo.

Premijer ne vidi razloga ni zašto se ne bi koristilo hrvatsko-slovensko povjerenstvo za granična pitanja.

Hrvatski je premijer ponovio i da je spreman na susret sa slovenskim premijerom, ali da traži da na tom sastanku budu ili predstavnik predsjedatelja (to je sada Češka) ili Europske komisije.

"Neka tada svatko iznese svoje argumente, Pahor zašto nas blokira, a mi ćemo iznijeti svoje argumente", rekao je Sanader.