PREDSJEDNIK MESIĆ :

'Sanader povratkom pomaže Bandiću'

03.01.2010 u 20:39

Bionic
Reading

U razgovoru za Jutarnji list predsjednik Stipe Mesić izjavio je da je Sanaderova najava povratka u HDZ velika politička pogreška bivšeg premijera

'Ivo Sanader nije trebao na ovaj način istupiti. To je još jedna njegova politička pogreška baš kao što je bio i njegov odlazak. Sad je samo nastavio s krivim političkim potezima', objasnio je šef države.

Na pitanje je li ovo Sanaderov stranački puč protiv predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor Mesić je odgovorio da ako počasni predsjednik HDZ-a izvede 16 zastupnika HDZ-a na konferenciju za medije, bez znanja šefice stranke Jadranke Kosor, onda joj u svakom slučaju ne daje podršku.

Međutim, predsjednik misli da ova situacija ne zahtijeva raspisivanje prijevremenih izbora.

'Dok Vlada Jadranke Kosor donosi ispravne i dobre odluke i dok ima većinu u Saboru, nije potrebno raspisivati prijevremene izbore. Osim toga, ne treba nam raspisivanje prijevremenih izbora u trenutku dok još nismo izabrali novog predsjednika Republike. To u svakom slučaju ne bi bilo ni poželjno ni dobro. Bilo bi deplasirano', kaže Mesić.

Ako bi dio saborskih zastupnika pod utjecajem Sanadera otkazalo poslušnost Jadranki Kosor i ona bude maknuta s mjesta predsjednice stranke onda bi bila, smatra Mesić, važna uloga političkih partnera u Saboru.

Isto tako, povratak Sanadera, navodi predsjednik, ima veze i sa drugim krugom predsjedničkih izbora.

'Mislim da je to u određenoj vezi i da postoji namjera da pomogne jednom od kandidata. Ali kako sam već rekao: Sanader je napravio političku pogrešku. Ivo Josipović, pogotovo načinom na koji vodi kampanju, pokazao je da ima kvalitete državnika i političara koji pametno prosuđuje', zaključio je Mesić.