JAVNA DRAŽBA

Prodaju se Sanaderove slike: Među njima i djela s tjeralice poznatog autora

07.04.2023 u 07:53

Bionic
Reading

Iako je bivši premijer svojedobno tvrdio kako ima milijun i pol kuna vrijedne umjetnine, nakon ovrhe jasno je da im je vrijednost puno veća. Među slikama koje će uskoro na javnu dražbu je i pet djela Vlahe Bukovca

No, put do javne dražbe bio je mukotrpan. Krajem prosinca 2010. godine istražitelji su čak 16 sati popisivali njegove umjetnine. Iznijeti ih oko ponoći nije bio nimalo lagan zadatak, ali među zaplijenjenom građom nije bilo Bukovčevih slika pa je mjesec dana poslije policija za njima izdala 'tjeralicu'. One su nakon 12 godina i ovršene izvještava Dnevnik Nove TV.

"Sada imamo pravomoćnu ovršnu presudu, država se naplaćuje od svih predmeta, od sve imovinske koristi za koju je utvrđeno kaznenim postupkom da je okrivljenik stekao", objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Pet slika poznatog slikara čuvaju se u Muzeju suvremene umjetnosti. Kako doznaje reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš, procjenitelji su ukupno 12 umjetnina Ive Sanadera procijenili na ukupnu vrijednost koja je veća od 240.000 eura. Država od Sanadera potražuje nešto više od 11 milijuna eura.

Što će biti sa Bukovčevim djelima pozorno prate i u slikarevoj rodnoj kući u Konavlima koja je danas pretvorena u galeriju.

"Mi smo do sad bili svjedoci velikog broja aukcija na kojem su se prodavala razna Bukovčeva djela, među kojima i vrlo važni primjerci koji nažalost mi ne možemo uopće dostići i doći do takve građe", rekla je Antonika Rusković Radonić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala.

Za kuću Bukovac bi bile izuzetne zato što je ona početak svima koji istražuju Bukovca, njegov život i djelo. To je prvo mjesto na koje se dolazi i zbog njezinog arhiva i vrijedne građe koje se ovdje čuva", rekla je Rusković Radonić.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak prodaje zaplijenjene imovine Ive Sanadera na temelju pravomoćne presude u slučaju Planinska i FIMI media. Imovina uključuje nekretnine i pokretnine, a što je sve u ponudi možete provjeriti ovdje.