U PRIPREMAMA ZA ISTRAGU

Sanader osniva novu stranku?

21.06.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Odbjegli bivši premijer Ivo Sanader pozvan je da sredinom devetog mjeseca, točnije 16. rujna, svjedoči u takozvanoj odvjetničkoj istrazi u slučaju afere Spice, a u međuvremenu - zaokupljen je planovima o osnivanju nove stranke, piše Nacional

Jedan od prvo najpopularnijih, a zatim jedan od najomraženijih političara Ivo Sanader žeđa za povratkom u politički život Hrvatske, a najnoviji plan mu je osnovati novu stranku u kojoj će okupiti uspješne poslovne ljude i nova lica na političkoj sceni, a tek su mu pri kraju liste afirmirani političari s kojima je surađivao u prošlosti.

Tvrdi to Nacional, prema čijem pisanju Sanader živi u uvjerenju da će politički come-back ostvariti nakon pada Vlade svoje bivše zapisničarke, Jadranke Kosor, koju je upravo on ustoličio na čelu HDZ-a i Vlade, iako je smatra nesposobnom. Ništa bolje mišljenje nema Sanader ni o SDP-ovom šefu Zoranu Milanoviću kao nasljedniku Kosorice.

Nakon što ga je bivša kolegica sprašila iz stranke, Sanaderu – koji sanja o povratku na vlast, možda i zbog straha od kaznenih progona, kako nagađa Nacional, puno je realnija opcija osnivanja nove političke stranke, čiji bi se program bazirao na poticanju gospodarskog prosperiteta.

No teško da će dobiti podršku u međunarodnoj zajednici, kamo je Sanader skoknuo provjeriti svoj rejting i vjerojatno se neugodno iznenadio stavom o njegovom mogućem povratku, piše Nacional. Naime, Sanader se navodno nedavno sastao s nekim visokopozicioniranim dužnosnicima u Njemačkoj i SAD-u, dok su mu odbijenice dale Madeleine Albright i Doris Pack, koje se nisu željele sastati s njime. Jedinu je podršku dobio od Wilfreda Martensa, predsjedavajućeg Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Sanaderovi znanci ističu da ga ne krasi marljivost, nego resi strpljenje, pa čeka svoju priliku premda se njegovo ime spominje u mnogim korupcijskim aferama, a da bi što bolje pripremio teren, Sanader se navodno aktivirao u komunikaciji s medijima, konkretno, Večernjim listom.