USKORO PRVO SUĐENJE SANADERU

Sanader: Nisam ratni profiter, ja sam pukovnik!

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 30.09.2011 17:18
  • Objavljeno 30.09.2011 u 16:08
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Na Županijskom sudu u Zagrebu Optužno vijeće u cijelosti je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za počinjenje kaznenog djela ratnog profiterstva. Sanader vrlo teško prihvaća činjenicu da je on prva osoba optužena za ratno profiterstvo, a njegova obrana, nezadovoljna odlukom, sumnja u mogućnost pravičnog suđenja na Županijskom sudu

Premda su hodnici suda bili ispražnjeni dok je njima prolazio optuženi Ivo Sanader, neki novinari su ga iz predvorja suda uspjeli vidjeti. Nosio je odijelo i u ruci fascikl, a hodao je uz pomoć štake.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović prepričao je što je Sanader rekao pred tročlanim Optužnim vijećem koje je danas odlučivalo o utemeljenosti USKOK-ove optužnice u aferi Hypo. 'On je prije svega naglasio da s gnušanjem odbacuje tvrdnju tužiteljstva, odnosno inkriminaciju, da bi mogao biti ratni profiter. On se u to vrijeme borio za Hrvatsku, imao je čin pukovnika... Nećemo sad biti patetični, ali ni u kojem slučaju ne može pristati na optužbu da bi on koristio stanje u zemlji. Nikako ne dolazi u obzir da bi on u ratnom stanju činio sve to što mu se stavlja na teret i da bi bio prvi ratni profiter koji bi u ovoj zemlji bio izveden pred sud. Naša glavna teza je ta da je tužiteljstvo posegnulo za tim zakonom u silnoj želji da ga se sudi i za djela stara 17 godina, a koja nije počinio', rekao je Prodanović.

Prodanović kaže da obrana nije imala iluzija da će Optužno vijeće odbaciti optužnicu kao što su oni tražili: 'Sud je, naime, odbacio naš zahtjev u odnosu na nepostojanje ratnog profiterstva i nastupanja apsolutne zastare, iza koje mi ne skrivamo kaznenu odgovornost gospodina Sanadera. Osnova njegove obrane je da nije primio proviziju, ali je činjenica da nije ni ratni profiter.'

Prodanović smatra da je 'nelogičan stav tužiteljstva koje tvrdi da je Sanader iskoristio ratno stanje i tešku situaciju na financijsko-bankarskom tržištu i činjenicu da nijedna banka nije željela Hrvatskoj dati povoljan kredit i da je zbog toga naplatio proviziju'.

'Po nama, u situaciji kada banka dolazi na nepostojeće bankarsko tržište i kada daje povoljan kredit koji nitko drugi neće dati, onda se njoj treba isplatiti provizija, a ne bi ona trebala davati proviziju. Dakle, to su neke stvari na koje smo, evo, probali ukazati i koje nisu usvojene', rekao je Prodanović.

Iz USKOK-ove optužnice...

Prema USKOK-ovoj optužnici Sanader je dobio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska banka Hypo  sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Terete ga za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti, kada je navodno primio proviziju, bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Optužnica za aferu Hypo prva je optužnica protiv Sanadera, ali i prva koja se odnosi na ratno profiterstvo u pretvorbi i privatizaciji.

Suđenje Sanaderu moglo bi početi u sljedeća dva mjeseca jer će se pripremno ročište održati već za dva tjedna - potvrdila je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. 'Ono što smo mi zasada primijetili je da si tužiteljstvo, odnosno USKOK, u nekim situacijama dozvoljava čak puno više nego što ima ovlasti po novom ZKP-u. Mi smo sad imali situaciju da su se u spisu pojavili iskazi svjedoka koji tijekom istrage uopće nisu bili saslušavani, nego je njih USKOK saslušavao kasnije, nakon dovršetka istrage. To nama govori da ćemo mi imati vrlo težak posao koji će biti vrlo složen. Ne znam imamo li sve garancije za pravično suđenje na ovom sudu', rekla je Sloković.

Upitana o zdravstvenom stanju svog klijenta, Sloković je rekla da mu je noga bolje, ali ide na fizikalne terapije koje ne propušta: 'On ne može hodati bez štake koju koristi svakodnevno s obzirom na to da još mora izliječiti nogu. On je bio u prilično lošem stanju i pod terapijom antibiotika, a sad mu slijedi fizikalna terapija od nekoliko mjeseci jer mu stvarno s nogom nije dobro.'

Upitana da objasni koja je točna dijagnoza, Sloković kaže: 'Pa to je zanemarena povreda koja se razvila u upalu, i to je bio upalni proces koji je načeo ligamente na nozi. On dan-danas ne može normalno sjediti, mora podići nogu... Dakle njemu cirkulacija još nije dobra. I danas je došao na štakama. On može ustati, može stajati, ali ne može normalno hodati.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi