HRVATSKO-SLOVENSKA SAPUNICA

Sanader: Nedopustiv igrokaz s referendumom

20.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Hrvatska drži da je proces ratifikacije protokola za pristupanje NATO-u završen u svim zemljama članicama i očekuje da slovensko političko vodstvo vrlo jasno odgovori na zahtjeve za raspisivanje referenduma, izjavio je u petak u Parizu hrvatski premijer Ivo Sanader. Hrvatska vlada u međuvremenu je priopćila da će hrvatski i slovenski premijer sastati u utorak u Mokricama

'Što se tiče NATO-a, proces ratifikacije je završen u svim članicama. Očekujem i siguran sam da će Hrvatska u Strasbourgu i Kehlu biti članica NATO-a, a sve što se događa u Sloveniji nije dobro, ali to ne škodi Hrvatskoj i tu se pridružujem predsjedniku Mesiću da to prije svega šteti Sloveniji', rekao je Sanader zamoljen da komentira prikupljanje 40.000 potpisa u Sloveniji za raspisivanje referenduma o hrvatskom članstvu, nakon što je slovenski parlament već ratificirao pristupni protokol.
Sanader ističe kako je nedopustiv 'igrokaz s referendumom'.

'Očekujem da slovensko političko vodstvo vrlo jasno odgovori na ove zahtjeve za referendumom, da pronađe načina kako bi Hrvatska zajedno s Albanijom bila na summitu na kojem će se proslaviti 60. vrlo uspješnih godina NATO-a. Bilo što drugo za nas ne dolazi u obzir', rekao je Sanader.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar odredio je u četvrtak popodne rok do kada bi predlagači referenduma o ulasku Hrvatske u NATO morali prikupiti potreban broj potpisa za svoju inicijativu.

Izvanparalmentarna Stranka slovenskog naroda (SSN), koja i dalje ustraje na referendumu, treba prikupiti potrebnih 40.000 potpisa u roku od 35 dana, to jest do 26. ožujka. Da bi se uhvatili rokovi potrebno je da svi ratifikacijski instrumenti budu deponirani u američkom State Departmentu, kako bi onda i Hrvatski sabor stigao ratificirati Washingtonski ugovor.

Gantar je u utorak izjavio da bi Slovenija mogla 'uhvatiti' rokove za slanje ratificirana i potpisana protokola o ulasku Hrvatske u NATO SAD-u kao depozitaru Atlantskog ugovora, ako inicijatori u roku od 35 dana ne prikupe potreban broj potpisa, što bi značilo da se referendum ne raspisuje.

Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader sastat će se u utorak u Mokricama sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, priopćila je u petak Vlada RH.

Dvojica premijera će na sastanku u Mokricama razmotriti trenutnu situaciju u bilateralnim odnosima. Na sastanku, koji će biti informativnog karaktera, bit će i ministri vanjskih poslova dviju zemalja Gordan Jandroković i Samuel Žbogar.