JADRANKINI SURADNICI UVJERENI

'Sanader neće stati, ovo nije kraj pobuni'

07.01.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Sve je krivo ispalo, žao nam je, poručuju dan nakon isključenja Ive Sanadera iz HDZ-a njegovi bliski suradnici iz HDZ-a. Šef Sabora Luka Bebić rekao je da njihove namjere nisu bile pučističke, kako ih se želi prikazati

'Neobično je to što se dogodilo, ne mislim da je bilo pametno. Nisam zaveden, ali mislim da to nije bilo ni mjesto ni vrijeme. Sanaderove su namjere bile da dinamizira rad stranke. Nije imao nikakve namjere rušiti predsjednicu Kosor', rekao je Bebić za Novu TV.

I ostali Sanaderovi prijatelji kažu da bivši premijer nije htio izvršiti nikakav puč, piše Jutarnji.hr.

'Sanader je htio samo upozoriti na nepovoljnu situaciju u stranci s obzirom na rezultate izbora. Nije htio prozvati vodstvo niti bilo koga okriviti ni za što. Nikoga nije htio optužiti za izdaju nacionalnih interesa', tvrdi jedan od njegovih prijatelja.
'Sanader je rekao da je sporazum sa Slovenijom koji je njemu nuđen podrazumijevao davanje hrvatskog teritorija. Nije rekao da se sporazumom koji je potpisala premijerka Jadranka Kosor prodaje hrvatski teritorij', kaže spomenuti prijatelj dalje.
Dva dana nakon što je Sanader upao u HDZ i na konferenciji za novinare napao predsjednicu stranke njegovi suradnici uvjereni su da je to bilo - nepromišljeno.

'Nitko od nas nije očekivao da će to poprimiti tako dramatičan razvoj. Pogreška je što su pozvani neki nepouzdani ljudi. Ne znam što reći na to da je Josip Đakić odmah išao o svemu obavijestiti Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa. Sve se to sada iskoristilo', kaže sugovornik novinara Jutarnjeg lista blizak Sanaderu.

U opravdavanju svojega bivšeg šefa njegovi simpatizeri iz HDZ-a idu i korak dalje.

'Možda je to bio jedan njegov ludi trenutak. S druge strane, nitko se nije zapitao je li on imao drugu mogućnost ili prigodu da stupi u kontakt s premijerkom', kaže dalje aludirajući na informacije da je bivši premijer proteklih mjeseci više puta nazivao Jadranku Kosor, ali ona s njim nije htjela komunicirati. Iz izvora bliskih šefici Vlade Jutarnji.hr doznaje da je Ivo Sanader i dan poslije isključenja iz HDZ-a premijerki poslao poruku da se nađu. No, ona ga je ponovno odbila.

U vrhu HDZ-a postoji plan da se isključi i marginalizira sve koji su sudjelovali u Sanaderovoj akciji, prije svega Marija Zubovića kojeg HDZ drži jednim od organizatora. U krugovima bliskim premijerki, međutim, ne misle da je potez Ive Sanadera bio ishitren i slučajan. A za njegove suradnike - koji sada tvrde da im je žao, zovu i pitaju što treba pomoći - drže da se lažno prikazuju kao odani. Zato ne žele prihvatiti Sanaderovu ispriku. Uvjereni su da se iza isprike i velikih riječi njegovih suradnika krije nešto drugo.

'Sanaderov cilj bio je srušiti Vladu - uvjereni su u vrhu HDZ-a. Na pitanje kako to da Sanader kao iskusan političar nije odustao od svojih namjera kad je vidio da ga podupiru tek Bebić, Zubović, Rošin i desetak gotovo anonimnih zastupnika, suradnici Jadranke Kosor tvrde: 'Bila je to njegova kriva procjena, mislio je da ima moć! I ovo nije kraj pobuni. Sanader neće stati. Zato treba sankcionirati i Luku Bebića i Marija Zubovića i Biancu Matković.'

Kad se Ivo Sanader u subotu vratio iz Austrije, dočekala ga je naslovnica Novog lista s koje je Andrija Hebrang poručivao: 'HDZ nije želio Sanadera u kampanji', te je, smatraju oni, to bilo okidač da se upusti u neslavnu avanturu rušenja vodstva stranke. Navečer je već njegov prijatelj i politički istomišljenik, član Predsjedništva HDZ-a Mario Zubović, telefonski pozivao saborske zastupnike na nedjeljni sastanak u sjedištu HDZ-a. Hebrangove tvrdnje da su mu članovi županijskih odbora stranke listom govorili da je Sanader zbog negativnog imidža u javnosti nepoželjan u kampanji, Sanader nije mogao prešutjeti.

'Kad je vidio tu naslovnicu, Sanader je jednostavno – puknuo. Kao da ga je netko šilom ubo, više ga se nije moglo zaustaviti. Odlučio je održati konferenciju za novinare i prije toga se susresti sa zastupnicima i nije ga se moglo odgovoriti. Ta je naslovnica bila okidač, ispričalo nam je nekoliko visokih dužnosnika HDZ-a zašto je Sanader iznenadno, bez ikakve ozbiljnije pripreme, okupio jedan broj zastupnika i sazvao press konferenciju na kojoj je kritizirao stranačko vodstvo. Među članovima Predsjedništva HDZ-a koji su Sanadera izbrisali iz članstva vlada uvjerenje da bi on postupao jednako i da su Hebrangove izjave samo ubrzale procese. Sanader je bio iznimno nezadovoljan time kako Jadranka Kosor obnaša dužnost predsjednice stranke. Optuživao ju je, između ostalog, da je sklopila pakt s predsjednikom Stjepanom Mesićem.'

S nekolicinom pristalica Sanader je navodno na večeri u jednom zagrebačkom restoranu isplanirao svoj povratak u politiku i to na način na koji je pokušao u nedjelju.

'Čak i po cijenu gubitka parlamentarne većine, mi smo morali riješiti taj problem sa Sanaderom. Ne bi nam ništa vrijedilo da se nekakvim kompromisima s njim dovučemo do izbora, a onda shvatimo da zapravo nemamo stranku, stav je kojim u HDZ-u objašnjavaju zašto je odlučeno da se protiv Sanadera poduzme krajnja mjera. Ništa blaže od toga nije dolazilo u obzir. Već u nedjelju navečer sastali su se Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak i osmislili scenarij za sutradan. Sanader je, znači, manje od deset sati nakon svoje presice već faktično bio bivši član HDZ-a', piše Novi list.

'Protiv Pašalića mogli smo se boriti samo njegovim metodama. Protiv Sanadera primijenili smo Sanaderove metode', glasi precizno obrazloženje zašto Sanaderu nije omogućeno da na Predsjedništvu kaže nešto u svoju korist. Možda je, međutim, ipak presudna bila bojazan da u Sanaderovoj nazočnosti dosta članova Predsjedništva ne bi imalo hrabrosti dignuti ruku za njegovo isključenje.