KALMETINI LJUDI TVRDE

Sanader je štitio uhićene šefove HAC-a

27.11.2009 u 09:11

Bionic
Reading

Osobe bliske ministru i potpredsjedniku Vlade Božidaru Kalmeti kažu da je bivši premijer Ivo Sanader štitio uhićene čelnike HAC-a

Kalmeta je, kako piše Jutarnji list, početkom 2008. obavijestio premijera da će umjesto Marija Crnjaka na čelo HAC-a postaviti Juricu Prskala te da u HAC-u planira uvesti još neke promjene, a planirao je smijeniti Gorana Legca s mjesta šefa sektora građenja. Sanader mu je navodno na to odgovorio da ništa od toga neće biti. 'Legca i Lovrinčevića ne dirajte', oštro je Kalmeti odgovorio Sanader. Bivši premijer je, kako tvrde Kalmetini ljudi, imao izravan utjecaj na HAC preko spomenutog dvojca do ovog tjedna i njihovog uhićenja.

Marijo Lovrinčević i Goran Legac pod zanimljivim su okolnostima stigli na visoke pozicije u HAC-u. Dotad široj javnosti potpuno nepoznati inženjer, Lovrinčević je 2006. kao član splitskog Gradskog poglavarstva zadužen za komunalne poslove i nekadašnji inženjer splitskog Konstruktora povučen na mjesto člana Uprave za građenje HAC-a.

Bilo je to veliko iznenađenje, s obzirom na to da je čovjek koji se dotad bavio splitskim komunalijama dobio u ruke sve projekte građenja u HAC-u. Na tom je mjestu zamijenio Milivoja Mikulića kojem se prigovaralo da po nalogu vlasti nije želio kao podizvođača s dionice Split - Ploče izbaciti tvrtku GP Dubrovnik Stipe Gabrića Jambe

Navodno je u toj smjeni ulogu imala tajna služba čiji su djelatnici za premijera napravili izvještaj o njemu. Nedugo nakon imenovanja Lovrinčevića na mjesto šefa sektora građenja dolazi Goran Legac, gdje zamjenjuje Sandra Vukelića, na čiji se rad nitko nikad nije žalio i nikome nije bilo jasno zašto je maknut. Upućeni tvrde da je navedeni dvojac bio alfa i omega u HAC-u što se tiče sektora građenja te da predsjednik Uprave Jurica Prskalo tu nije imao nekog utjecaja.

Kalmeta se za aferu ne osjeća krivim te kaže da mirno spava. On dosad nijednom nije rekao da u HAC-u ima kriminala, pa je čak nakon smjene Prskala i imenovanja Stjepka Bobana ustvrdio da je razlog smjene loša klima unutar tvrtke, a ne afere. Ta njegova izjava u Vladinim krugovima nije primljena s odobravanjem.

Ali onda je otišao njegov državni tajnik zadužen za cestogradnju i predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković. Zatim je osobno smijenio tri člana uprave HAC-a, a jučer su uhićena dva od tri člana bivše uprave i jedan direktor sektora.

Kalmetini protivnici tvrde da putovi korupcije vode izravno do njega, a ministar se brani da ne priznaje princip zapovjedne odgovornosti i ne može odgovarati za događanja u svim tvrtkama za koje je nadležan kao resorni ministar.