AUSTRIJSKI MEDIJI

'Sanader je patetičar u vlastitu korist'

23.12.2010 u 15:22

Bionic
Reading

U današnjim izdanjima austrijskih dnevnih novina izašli su brojni tekstovi o svjedočenju Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o aferi Hypo

'Ivo Sanader ima čistu savjest', naslov je u današnjem Der Standardu, koji prenosi izvještaj sa Sanaderovog svjedočenja Austrijske press agencije (APA).

U njemu se naglašava da je Sanader demantirao bilo kakve pritiske koje je vršio na HNB u slučaju Bayerische Landesbank, ali je potvrdio da je to od njega tražio bivši bavarski premijer Edmund Stoiber. Sanader je istaknuo da je Stoiberu odgovorio da je HNB neovisna i da on tu ne može učiniti ništa. Nakon što ga je predsjedavajući povjerenstva Rolf Holub konfrontirao s izjavama guvernera Rohatinskog u kojima se kaže da je Sanader vršio pritisak, bivši premijer je izjavio da se toga ne sjeća.

Mnogo toga se bivši hrvatski premijer jučer nije sjećao, pa je tako izjavio i da nikada nije upoznao Jörga Haidera, bivšeg koruškog župana i političkog pokrovitelja Hypo banke, što Haider ne može demantirati jer je već koju godinu mrtav. Bivše šefove Hypo banke Kulterera i Striedingera Sanader je, tvrdi, sreo, ali ih nije pobliže poznavao niti s njima surađivao. Provizije od Hypa nikada nije uzimao niti je hrvatskim tvrtkama sređivao kredite.

Krone Zeitung u naslovu zato već spominje 'čudne rupe u sjećanju' Ive Sanadera, dok se u tekstu navodi i sljedeće: 'Jednako upadljivo kao i njegove rupe u sjećanju jest i koliko se Sanader trudio pokazati da u mnoge stvari nije bio nikako upućen. S druge strane se pozivao na to da je bivši premijer i da se tako treba prema njemu odnositi.' U članku se naglašava da je Sanader demantirao Kultererove tvrdnje o tome da je riječki poduzetnik Robert Ježić 'blizak prijatelj premijera', objasnivši da je Ježić samo jedan obični član HDZ-a. Sjećanje je isprva izdalo bivšeg hrvatskog premijera i kada je riječ o kreditu za 140 milijuna šilinga koji je Hypo banka odobrila Ministarstvu vanjskih poslova, ali se nakon nepopustljivog ispitivanja Sanader ipak prisjetio novca te onda ustvrdio da nikakvih malverzacija nije bilo.

Klagenfurtski Kleine Zeitung je svjedočenju bivšeg premijera posvetio najviše prostora. Sanadera se opisuje kao 'patetičara zbog vlastite koristi', zbog njegovih izjava da će 'njegov slučaj biti test za europsku Hrvatsku'. Ističe se da se Sanader ponašao bahato i narcisoidno, pa je tako i branio da ga se pita o odlikovanjima koja je dobio od Bavarske, 'za visoke zasluge', kako je naglašavao bivši premijer. Članak završava ironičnom rečenicom u kojoj se konstatira da je Ivo Sanader 'pravi sluga svoje domovine'.