RASPISANI LOKALNI IZBORI

Sanader: Izađite na izbore da vas ne bi boljela glava

09.04.2009 u 13:01

Bionic
Reading

Odluka o raspisivanju izbora za predstavnička tijela lokalne i regionalne samouprave, koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, stupit će na snagu 15. travnja, kada će službeno prestati mandat dosadašnjih lokalnih čelnika. Premijer je na osebujan način pozvao građane da sudjeluju na izborima

'Izbori su svečanost demokracije i samo birači mogu promijeniti tijek sudbine neke općine, grada ili županije. Pozivam građane da izađu 17. svibnja na izbore. Ako ih boli glava, neka popiju aspirin i izađu, jer će ih u protivnom glava boljeti četiri godine', rekao je premijer Sanader.

Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike, u lokalnim jedinicama do 10.000 stanovnika bira se i jedan zamjenik općinskog načelnika ili gradonačelnika, a u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika.

Odluke će se objaviti u Narodnim novinama, a nakon što stupe na snagu, 15. travnja, slijedi postupak prikupljanja potpisa, predaja kandidatura i izborni rokovi počinju teći.

Prema odluci o raspisivanju izbora u gradovima do 10 tisuća stanovnika, uz općinskog načelnika i gradonačelnika birat će se jedan, a u većima gradovima od 10 tisuća dva zamjenika. Po dva zamjenika imat će i župani.

Uz neposredno izabrane gradonačelnike, građani će birati i svoje predstavnike u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave, odnosno u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama. U Gradu Zagrebu birat će i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Oni koji se namjeravaju kandidirati za načelnike općina do tisuću stanovnika svoju će kandidaturu morati potkrijepiti potpisima najmanje 50 birača. Kandidati za općinske načelnike u općinama većim od 1000 stanovnika morat će prikupiti 100, za gradonačelnike gradova manjih od 35.000 stanovnika 500 potpisa birača. Za gradonačelničke kandidature u gradovima između 35 i 100 tisuća stanovnika bit će potrebno 1000, a za veće gradove 2000 potpisa. Za župane će trebati 2500, a za gradonačelnika Grada Zagreba 5000 potpisa.

Rok za podnošenje kandidatura nadležnim izbornim povjerenstvima istječe 12 dana nakon stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, odnosno 30. travnja.

Izborna povjerenstva u slijedećih 48 sati utvrđuju valjanost kandidatura, a potom objavljuju zbirne izborne liste. Od objave izbornih lista počinje izborna kampanja, koja mora završiti 24 sata prije izbora.

Načelnikom općine, gradonačelnikom ili županom postaje kandidat koji je osvojio više od polovice glasova birača koji iziđu na izbore. Ne osvoji li ni jedan kandidat natpolovičnu većinu, 14. dana nakon prvoga, održava se i drugi krug izbora, u koji ulaze dva kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu.

Prema informacijama s današnje sjednice Vlade u provedbi izbora sudjelovat će oko 36 tisuća ljudi.