vuku korijene od eta-e

Ljevičarski separatisti favoriti na izborima u Baskiji, ali trebat će im pomoć socijalista

21.04.2024 u 08:16

Bionic
Reading

Baskijska separatistička stranka Bildu, koja svoje korijene vuče od političkog krila sada ugašene oružane skupine ETA-e, mogla bi u nedjelju prvi put pobijediti na regionalnim izborima u španjolskoj autonomnoj zajednici Baskiji, što bi potencijalno imalo implikacije za nacionalnu vladu.

Predizborne ankete pokazuju da ljevičarska stranka EH Bildu, koja se zalaže za nezavisnost, tijesno vodi pred umjerenom, desničarskom strankom PNV koja dugo vlada sjevernom regijom, jednom od najbogatijih u Španjolskoj i Europi.

Obje uživaju oko 30 posto podrške, prema anketama, što znači da nijedna neće moći samostalno upravljati te da će svakoj biti potrebna podrška vladajuće Španjolske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sancheza, koja je prije rutinski surađivala s PNV-om.

PSOE pak treba podrška obiju baskijskih stranaka, kao i katalonskih separatista, u veoma podijeljenom nacionalnom parlamentu kako bi vladao zemljom.

Bildu, osnovan 2011. kao koalicija baskijskih ljevičarskih stranaka, prvotno je zabranjen zbog sumnje na njegovu bliskost s ETA-om, čiji su militanti ubili više od 850 ljudi u 50 godina dugoj borbi za nezavisnost.

Stranka Bildu, u kojoj su neki članovi bivši militanti ili simpatizeri ETA-e, javno je odbacila nasilje, no nije osudila postupke oružane skupine.

U predizbornoj kampanji se nije zalagala za potpunu nezavisnost, već za veću autonomiju, a očekuje se da će imati koristi od pada podrške za Podemos, ljevičarske stranke koja je prije bila u koalicijskoj vladi na nacionalnoj razini.

Sanchez je prošle godine postao prvi španjolski premijer koji je pregovarao s Bilduom, što je izazvalo oštre kritike konzervativnih protivnika.

Tijekom predizborne kampanje za izbore u Baskiji, PSOE se pokušao distancirati od Bildua i činilo se da je skloniji tome da nastavi vladati zajedno s PNV-om, što bi PSOE moglo stajati podrške Bildua ako separatistička stranka pobijedi.

Autonomna zajednica Baskija ima jedan od najviših regionalnih BDP-ova po glavi stanovnika u Europi. Otkako je ETA objavila svoje potpuno raspuštanje 2018., nije bilo pokušaja odcjepljenja poput katalonske unilateralne deklaracije nezavisnosti 2017., koja je dovela do najgore političke krize u Španjolskoj u posljednjih nekoliko desetljeća.