brnabić u fokusu

Srbija: Oporba traži istodobno održavanje beogradskih i lokalnih izbora

12.04.2024 u 16:39

Bionic
Reading

Oporbena koalicija Srbija protiv nasilja predložila je u petak obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore 2. lipnja uz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, s retroaktivnim djelovanjem, jer nisu ispunjene ključne preporuke Misije OESS-a o uspostavi ravnopravnih uvjeta za poštene izbore

U prijedlogu koji je predan predsjednici Skupštine Srbije Ani Brnabić naglašava se kako je "potrebno postići dogovor o jedinstvenom terminu održavanja beogradskih i drugih lokalnih izbora, poslije usvajanja zakonskog i podzakonskog okvira" i prihvaćanja preporuka međunarodnih promatrača.

Vlast i oporba dan ranije nisu uspjeli usuglasiti rješenja koja su poslije spornih izbora u prosincu prošle godine u 25 preporuka predložili promatrači međunarodne misije OESS-a da bi se ostvarili uvjeti za transparentan i pošten izborni proces.

Dijalogu o primjeni preporuka misije ODIHR-a za izmjene izbornih uvjeta jučer su nazočili i veleposlanik Sjedinjenih Država, te šefovi misija Europske unije i OESS-a u Srbiji, što je dio desne oporbe danas nazvao "ponižavanjem parlamenta", a diplomate "kolonijalnim upravnicima",

"Mi nismo za to da Srbija bude kolonija. Oni raportiraju stranim veleposlanstvima", rekli su novinarima zastupnici skupune "Mi - glas iz naroda" kontroveznog liječnika Branimira Nestorovća.

Vlast je raspisala ponovne izbore u Beogradu za 2. lipnja nakon što, unatoč tijesnoj pobjedi vladajuće Srpske napredne stranke na izborima, za koje oporba tvrdi da su pokradeni, SNS nije uspjela formirati većinu u gradskoj skupštini.

  • +14
Aleksandar Vučić na konzultacijama za sastav nove vlade Srbije Izvor: Pixsell / Autor: R.Z./ATAImages/PIXSELL

Oporba inzistira da ni novi izbori neće biti pošteni ukoliko se ne primijene ključne preporuke ODIHR-a - uspostava ažuriranog popisa birača, omogućavanje ravnomjernog pristupa oporbe u medijima koje kontrolira vlast, ponajprije javnom servisu (RTS).

Zahtjev je i da se izbori u Beogradu održe istodobno kad i svi drugi lokalni izbori u Srbiji, ali tek kad budu primijenjene sve preporuke međunarodnih promatrača.

Vladajući ne pristaju da se beogradski i ostali lokalni izbori održe istodobno, pravdajući to zakonskim razlozima, a oporba predlaže kompromisno rješenje - posebni zakon (lex specialis) kojim bi se njihov prijedlog o istodobnim izborima mogao staviti u zakonske okvire.