TAJNICA SANDRA ZELJKO

'Šokirana sam, samo sam radila svoj posao. Prestrašno je da Saucha dobije manju kaznu zatvora'

22.03.2023 u 19:32

Bionic
Reading

Sandra Zeljko, nekadašnja tajnica u Vladi kojoj pak sad prijeti 4,5 godina zatvora zbog afere dnevnica, gostovala je u RTL-u Danas

Upitana gdje je bila kad je čula vijest o kazni zatvora na 4 i pol godine, Zeljko je odgovorila da je vijest slučajno vidjela na portalu. 'Kad sam vidjela da je presuda pravomoćna, mislila sam da je nekakva greška. Da je možda kriva formulacija ili nešto. Nije mi bilo jasno, bila sam šokirana. Ušla sam u taj članak i pogledala sam datum vidim 21. ožujka ja sam ostala zatečena, u nevjerici, ne znam što bih uopće rekla koliko sam bila šokirana', rekla je za RTL Danas.

Odmah je nazvala svog odvjetnika jer, kako tvrdi, oni još nisu dobili takvu presudu. 'Najviše me iznenadilo da mediji pričaju o tome, a da ja nemam nikakvu informaciju', dodala je Zeljko.

Kaže i da je cijelo vrijeme 'vjerovala u pravednost suđenja i da će istina pobijediti'. 'Ja nisam ništa napravila, ja nisam kriva, niti se osjećam krivom. Samo sam radila svoj posao', tvrdi Zeljko.

Prvi put istupa u medijima. 'Dugo godina sam u sustavu kao državni službenik i smatrala sam da ne trebam davati izjavu, da ne utječem na nikoga sa svojom izjavom, da će pravosuđe napraviti sve po zakonu kako treba. Ali evo, ja sam šokirana da sam dobila 4 i pol godine zatvora za nešto što uopće nisam napravila, za što uopće nisam kriva, radila sam samo svoj posao, gdje nisam odstupala niti u tom poslu niti u prethodnim godinama od posla koji sam radila', tvrdi.

Kad se cijela afera razotkrila, surađivala je, kaže, s Uskoko, dala im svu dokumentaciju i izjave. 'Kad sam razgovarala s Uskokom, vratila sam se na posao kako bih sve rekla gospodinu Plenkoviću i gospodinu Božinoviću. Sve, bez ijednog zareza što sam rekla na Uskoku, rekla sam i njima', rekla je Zeljko za RTL Danas.

Kaže da je postala osumnjičenik u trenutku kad je Saucha dao svoj glas za Vladu, da Vlada ne bi pala.

Negirala je da su u njezinom stanu pronađeni putni nalozi ili ijedan drugi takav dokument.

'U pretresu stana meni nitko nikada nije pokazao niti jedan dokument da je pronađen u mom stanu. Meni je gospodin Pero Mihaljević pokazao iz svog mobitela uslikanu kovertu na kojoj je pisalo Slavko Goldstein i uslikan putni nalog na kojem je pisalo Mirna Ivančić i nekakvo financijsko izvješće gdje je on rekao da je to pronađeno. Ja sam ga tražila da mi to pokaže ako je to pronađeno u mom stanu, što ne može biti. Međutim oni su mi rekli da ne mogu pokazati, da je već sve gotovo i samo mi je pokazao u mobitelu. Nikada mi nije nitko, što su bili dužni ako su nešto pronašli, mi pokazati da su nešto pronašli u stanu. I to su te tri stvari koje su oni povezali u slučaj – za Slavka Goldsteina, Mirnu Ivančić i za financijsko izvješće kako bi spojili da sam ja nastavila nešto raditi s te tri stvari koje su pronađene u mom stanu', rekla je Zeljko.

Sandra Zeljko, Tomislav Saucha Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Komentirala je i luksuzne cipele pronađene u njezinom stanu. 

'Da, to je bila glavna atrakcija kada su došli, moje cipele. Ako su moj krimen te cipele... Ja sam došla iz Vukovara u čemu sam bila obučena. Ostala sam bez ičega, kad god sam kupovala moje cipele za ovih 30 godina radnog staža radila ja sam svoje cipele čuvala, nije da sam ih bacala, bilo to deset pari, 100 pari', govori.

Cipele su, tvrdi kupljene kad su bili popusti. 'I ako jesu markirane cipele, to je uvijek kupljeno na popustu više od 50, 70 posto. Ja moram napomenuti da nemam djecu, ja sam sama i od svoje sam si plaće kupovala ono što sam ja htjela. I uvijek sam bila obučena, kažem, ako su problem moje cipele u cijeloj stvari ne znam što bih rekla. Jer da je postojalo nešto što su našli u mom stanu onda bi to pokazali, ne bi se bavili mojim cipelama', smatra Zeljko.

Kaže da ne zna što će dalje i da joj je teško prihvatiti ovu presudu. Sa Sauchom se, tvrdi, nikad nije čula, a šokirana je time što je on dobio tri godine zatvora, a ona četiri i pol. 'Prestrašno. Ja kao tajnica koja je samo državni službenik, koja radi isključivo po nalogu, ja ne znam kako mogu imati toliko odgovornost da dobijem veću kaznu nego dužnosnik koji je bio meni nadređen', rekla je za RTL Danas.

Šokirana je činjenicom da je kao tajnica u Vladi na kraju odgovorna za cijelu aferu. 'Tajnica samo radi svoj posao i radi po nalogu svog šefa. Nikada ne može tajnica donositi odluke, tajnica nije tamo u mogućnosti da donosi odluke', istaknula je.

'Smatram da sam u cijelu situaciju dovedena ni kriva ni dužna. To je ono što ja mogu reći, jer svatko tko zna kako sustav funkcionira i što je posao u Vladi, i koliko ljudi sudjeluje u svemu. Ne može jedna osoba odlučivati, upravljati. Ja nisam bila bitna osoba niti imala funkciju da bih mogla nekome davati naloge samoinicijativno. Ja sam samo radila svoj posao', zaključila je.