lažiranje putnih naloga

Vrhovni sud raspravljao o presudi u aferi dnevnice, odluka o Sauchi i Zeljko mogla bi stići već za mjesec dana

21.02.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Vrhovni sud u utorak je raspravljao o žalbama na presudu u tzv. aferi dnevnice u kojoj su zbog lažiranja putnih naloga osuđeni Tomislav Saucha, predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i Sauchina nekadašnja tajnica Sandra Zeljko, a najviši sud odluku će objaviti naknadno

Saucha je krajem 2020. nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, dok je Zeljko, koja je preko lažnih putnih naloga nastavila podizati novac i u mandatu idućih vlada, dobila četiri i pol godine zatvora.

Dosuđena im je tada i zabrana obavljanja službene dužnosti, a državi će, ako presuda postane pravomoćna, morati vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

Na javnoj sjednici Vrhovni sud u utorak je saslušao žalbene argumente, a odluku će donijeti naknadno i dostaviti ju strankama u postupku. sauchin odvjetnik Darko Maržić kazao je da odluku očekuje za najmanje mjesec dana.

U obrazloženju nepravomoćne presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin Sauchi je poručila da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga ''osim osobne sramote” nanio štetu i svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast.

Sutkinja je ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i ''besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera''.

Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.