MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

Samo predsjednik države može pomilovati Petrača

08.12.2009 u 14:52

Bionic
Reading

'Postupak pomilovanja pokreće se temeljem pojedinačne molbe osuđenika. Molbe se podnose Ministarstvu pravosuđa, ali odlučivanje o pomilovanju u isključivoj je nadležnosti predsjednika Republike. Predsjednik Republike donosi svoje odluke o pomilovanju kao aktu milosrđa potpuno samostalno, pri čemu predsjedniku pomaže Komisija za pomilovanja koju sam imenuje'

Gore navedeno priopćilo je danas Ministarstvo pravosuđa, slijedom brojnih medijskih upita oko pomilovanja Hrvoja Petrača.

Naime, u javnosti je odjeknula mogućnost da predsjednik Stjepan Mesić udovolji zahtjevu Hrvoja Petrača za pomilovanje, koje bi ga iz zatvora izbavilo četiri godine prije isteka kazne na koju je osuđen zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca. Navedeno je izazvalo negodovanje i zaprepaštenje, ali i aktualiziralo spekulacije o bliskim odnosima predsjednika Mesića i Petrača koji mu je, navodno, bio i donator u predsjedničkim kampanjama, piše Večernji list.

Odluku o Petraču prepustiti budućem predsjedniku

O tome neki od predsjedničkih kandidata, ujedno zastupnika u Saboru, imaju vrlo jasan stav. Tako Ivo Josipović (SDP) smatra da odluku o pomilovanju Hrvoja Petrača predsjednik Mesić treba ostaviti budućemu predsjedniku.

Mesić: Ne mogu još ništa

Odgovarajući na pitanje o mogućem pomilovanju Hrvoja Petrača, protivčega je navodno Vlada, uključujući i Ministarstvo pravosuđa,predsjednik Stjepan Mesić je rekao da ne zna je li tko protiv te da onprijedlog pomilovanja još nije dobio. 'Dok Komisija ne odluči, ne moguni ja', rekao je Mesić.

I Andrija Hebrang (HDZ) smatra da bi za opći ugled Hrvatske u svijetu, posebice kad se borimo za poglavlje 23, bilo korisno da predsjednik Mesić odluku o pomilovanju prepusti budućem predsjedniku države.

Vesna Pusić (HNS) tvrdi da u ovom trenutku Hrvoje Petrač ne bi bio prva osoba koju bi kao predsjednica pomilovala. Stoga, ako se nisu stekli zakonski uvjeti, preporučuje predsjedniku Mesiću da to ne razmatra.

S druge strane, Damir Kajin (IDS), inače blizak Mesićevim stavovima, kaže: 'Ne želim vjerovati da je to moguće. Stoga je moj savjet predsjedniku Mesiću da bježi od Hrvoja Petrača te da ga ne pomiluje.'

Ministarstvo pravosuđa samo tehnička i stručna potpora

Iz Ministarstva pravosuđa također pojašnjavaju institut pomilovanja kao ovlasti predsjednika Republike Hrvatske i uloge Ministarstva pravosuđa u tom postupku, naglašavajući da je jedini organ Vlade koji sudjeluje u procesu pomilovanja, i to samo u stručnom i tehničkom smislu.

Ono temeljem izvješća iz više izvora i prema unaprijed utvrđenim objektiviziranim kriterijima daje svoj prijedlog o svakoj podnesenoj molbi za pomilovanje sukladno Zakonu o pomilovanju. Predsjednikova Komisija za pomilovanja nije vezana prijedlogom Ministarstva pravosuđa, a konačnu odluku o pomilovanju donosi sam predsjednik, naglašavaju iz Ministarstva.

Dodaju i da Ministarstvo pravosuđa u potpunosti poštuje ustavne i zakonske ovlasti predsjednika Republike u postupku pomilovanja i neće obznanjivati ni komentirati svoje prijedloge povodom pojedinih molbi za pomilovanje prije nego što predsjednik o njima odluči.

Dragutin Lesar (nezavisni zastupnik) tvrdi da eventualna odluka predsjednika Mesića o pomilovanju Hrvoja Petrača nije prihvatljiva. 'Ako je i od Mesića - previše je', poručuje Lesar.