PORUKA IZ VUKOVARA

Šamar optuženih branitelja Šeksu i Kosorici

17.10.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Dok su 24 hrvatska branitelja iz Vukovara, čija se imena nalaze na srbijanskoj optužnici za ratne zločine, odlučila angažirati odvjetnika Krešimira Krsnika da ih pravno zastupa, poručivši da im Zakon o ništetnosti neće pomoći, premijerka Jadranka Kosor ponovila je da od zakona – ne odustaje

Jadranka Kosor, kao predsjednica HDZ-a, ujedno i Vlade, jasno je s govornice na minisaboru stranke za 10. izbornu jedinicu u Splitu ponovila da nema namjeru povući Zakon o ništetnosti iz saborske procedure

'Stavit ćemo zakon na glasanje pa da vidimo tko je protiv progona hrvatskih branitelja', poručila je Jadranka Kosor, jasno pokazujući da je Zakon o ništetnosti pravnih akata bivše SFRJ i JNA postao bitan dio predizborne kampanje.

Očito nije slušala apele branitelja iz Vukovara koje su (i njoj) uputili nakon komemorativnog skupa kojim je obilježena 20. godišnjica smrti jedinog vukovarskog generala, Blage Zadre

'Ne znači nam ništa ako smo sigurni u Hrvatskoj, a izvan nje se ne smijemo maknuti. Zato nam ni Zakon o ništetnosti ne znači ništa. Želimo biti slobodni ljudi i putovati i izvan Hrvatske', rekao je Tomislav Josić, jedan od optuženih, na sastanku s odvjetnikom Krešimirom Krsnikom koji je odlučio pravno ih zastupati.

Za odvjetnika Krsnika optužbe protiv branitelja su 'međunarodno ništavni postupci' jer se temelje na iskazima koji su uzeti pod prisilom za vrijeme njihovog zatočenja u logorima.

'Politika ne može pomoći tim ljudima jer je ona i inicirala ovaj slučaj. Srbija je donijela zakon kojim je jurisdikciju za ratne zločine proširila na prostor bivše Jugoslavije. Hrvatska politika je šutjela i sad smo tu', upozorio je Krsnik.

Po njemu, rješenje je da Srbija zatvori taj predmet, što može učiniti jedino pravnim putem. 'Vladimira Šeksa zanima politika, a nas pravo i pravednost. Politika to zapravo ne želi riješiti, nego držati otvorenim. Moramo zatvoriti usta politici', ohrabrio je odvjetnik Krsnik vukovarske branitelje.

Obećao im je da će njihov slučaj riješiti po uzoru na slučaj Tihomira Purde, uhićenog početkom godine na granici s BiH temeljem sličnih optužbi, kojeg je također branio. Uskoro će se u MUP-u raspitati postoji li protiv nekog od optuženih branitelja i međunarodna tjeralica, a potom je najavio susret s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem

'Zatražit ću da Hrvatska, na osnovi sporazuma državnih odvjetništava Hrvatske i Srbije, preuzme vaš predmet. Potom ćete dati svoje iskaze u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, nakon čega ćemo ih poslati u Srbiju. Velika je vjerojatnost da će, kao u slučaju Purda, kad vide da je optužnica utemeljena na iskazima danim u logorima, odustati od postupka', najavio je moguću proceduru odvjetnik Krsnik.

Od 40 vukovarskih branitelja, čija se imena uz Šeksovo, Glavaševo, Vekićevo i Merčepovo nalaze na srbijanskoj optužnici, njih su četvorica u međuvremenu umrla. Ukupno je njih 24, do kojih se uspjelo doći, dalo punomoć za pravno zastupanje odvjetniku Krešimiru Krsniku.