NEDOSTIŽNI OECD

SAD zagonetan oko blokade Hrvatske; MVEP tumači što Washington misli

08.03.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Sjedinjene Države nisu u petak ni potvrdile ni demantirale da blokiraju ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), priključujući se Sloveniji i donedavno Mađarskoj u sprječavanju Hrvatske da uđe u asocijaciju 36 razvijenih država.

Jutarnji list u petak piše da se Washington protivi ulasku Hrvatske u OECD, a kao moguće razloge navodi probleme s povratom židovske i imovine Srpske Pravoslavne Crkve, reakcije vlasti na poricanje holokausta i ustaške simbole, korupciju i diskriminaciju LGBT osoba i drugih manjina.

"OECD je organizacija utemeljena na konsenzusu i bilo kakvu odluku o početku postupka pristupanja neke države donosi svih 36 članica", priopćilo je Hini američko veleposlanstvo u Zagrebu ne navodeći pojedinosti.

No, američki stav zato pojašnjavaju u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova tvrdeći da Washington ne blokira ulazak Hrvatske, nego smatra da OECD nije spreman za primanje novih članova.

"SAD se načelno ne protive proširenju OECD-a na nove članice, ali smatraju da u OECD-u još nisu izgrađeni dovoljni kapaciteti kako bi se moglo prihvatiti toliko država", priopćilo je ministarstvo, dodajući na to da osim Hrvatske poziv za početak pregovora o pristupanju čekaju i Bugarska, Rumunjska, Peru, Argentina te Brazil.

Na Zrinjevcu kažu da SAD traži da tajništvo OECD-a i svih 36 članica prije proširenja izvrše određene reforme kako bi se stvorili preduvjeti za bolje funkcioniranje organizacije. "Prema tome SAD ne blokira ulazak Hrvatske, koja sudjeluje u radu nekoliko odbora i priprema se za proces proširenja kada za to dobije zeleno svjetlo", navodi se u priopćenju.

  • +4
Robert Kohorst, američki veleposlanik Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Ulazak Hrvatske u OECD zato sigurno blokira Slovenija zbog odbijanja arbitražne presude o granici, a donedavno je to činila i Mađarska tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke međunarodne arbitraže u slučaju Ina-Mol.

Budimpešta je u međuvremenu ukinula blokadu.

Osnovan 1960., OECD sa sjedištem u Parizu konzultativna je organizacija i glavni joj je cilj jačanje gospodarskog rasta zemalja članica i povećanje životnog standarda.