turbulentna vremena

SAD veoma zabrinut izvješćem o iranskoj nuklearnoj eskalaciji

27.12.2023 u 07:01

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su "veoma zabrinute" izvješćem IAEA-e o iranskom povećanju proizvodnje visoko obogaćenog urana, rekao je u utorak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće

"Iranska nuklearna eskalacija još je više zabrinjavajuća u trenutku kada opunomoćenici koje podupire Iran nastavljaju svoje opasne i destabilizirajuće aktivnosti u regiji, uključujući nedavni smrtonosni napad bespilotnim letjelicama i druge pokušaje napada u Iraku i Siriji te napade Hutija na komercijalne brodove u Crveno more", rekao je glasnogovornik, prenosi Reuters.

Iran već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe. Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kg uranija obogaćenog do 60 posto količina je pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe. Iran negira da planira razvijati nuklearno oružje.

Iranski dronovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iranski državni mediji

Iran je 'povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023.', navela je IAEA u priopćenju u kojem se sažima povjerljivo izvješće državama članicama u koje je Reuters imao uvid.