velika kriza

SAD, Velika Britanija, Emirati i Saudijska Arabija pozivaju na 'diplomatska rješenja' u vezi s Iranom

24.06.2019 u 20:44

Bionic
Reading

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su u ponedjeljak na pronalaženje "diplomatskih rješenja" kako bi se smanjile trenutačne napetosti s Iranom. "Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti", istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju.

Tekst je objavio SAD u vrijeme dok američki državni tajnik Mike Pompeo, tvorac politike "maksimalnog pritiska" na Iran, boravi u posjetu u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, saveznicima Washingtona i velikim suparnicima Teherana.

Veze Irana i SAD-a koje su zahladnjele nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu u svibnju 2018. i uvođenja strogih američkih sankcija Teheranu, dodatno su se pogoršale nakon napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu u svibnju i u lipnju za koje se ne zna tko je odgovoran.

Američki predsjednik Donald Trump je za te napade u prolazu strateški važnom za izvoz nafte optužio Teheran koji je to demantirao.

"Ti napadi ugrožavaju međunarodne morske puteve (...) Brodovi i njihova posada moraju moći sigurno ploviti u međunarodnim vodama", ocijenile su četiri zemlje potpisnice zajedničke izjave.

Zategnuti odnosi SAD-a i Irana dodatno su se pogoršali pošto je Iran 20. lipnja srušio raketom američku bespilotnu letjelicu u iranskom zračnom prostoru, tvrdi Teheran, a Pentagon kaže da se to dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru.

Četiri zemlje su usto izrazile zabrinutost nakon napada na aerodrom u Saudijskoj Arabiji u kojemu je u nedjelju navečer poginula jedna osoba i za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici hutisti.