RAZBIJANJE AL KAIDE

SAD u tajnoj osvetničkoj misiji u Jemenu

30.12.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Na meti Sjedinjenih Američkih Država trenutno je Jemen, gdje u suradnji s tamošnjom vlašću Amerikanci istražuju istinitost navoda lokalne podružnice Al Kaide da je ona organizirala božićni napad na američki zrakoplov

Dvojica visokih američkih dužnosnika povjerila su CNN-u da se priprema teren za mogući osvetnički napad, ukoliko to odobri predsjednik Barack Obama, a u slučaju da se utvrdi nedvojbena veza između terorista u Jemenu i napada na zrakoplov.

Život u Jemenu

Američki obavještajci i specijalci, zajedno s kolegama iz Jemena, rade na identifikaciji potencijalnih terorista Al Kaide u sklopu tajnog sporazuma o zajedničkog suradnji, prema kojemu će Washington osigurati Sani obavještajnu infrastrukturu i oružje za napade.

SAD nije priznao svoju ulogu u zračnim napadima u Jemenu, no dužnosnici kažu da jemenska vojska nije mogla samostalno izvesti napade. Po svemu sudeći, sporazumom je predviđeno da se u operacijama u Jemenu koriste američki borbeni zrakoplovi, rakete i bespilotne letjelice.

CNN-ov sugovornik tvrdi da Jemen još uvijek nije pristao na specijalne operacije koje uključuju spuštanje američkih komandosa iz helikoptera s ciljem uhićenja osumnjičenih, što bi Washington ubuduće mogao zahtijevati od Jemena.

Nagađa se da se u Jemenu trenutačno nalazi nekoliko stotina boraca Al Kaide, a američki obavještajci vjeruju da je nekoliko terorističkih vođa ubijeno u nedavnim zračnim napadima.

Navodno je Al Kaida znatno ojačala u posljednjih godinu dana upravo u Jemenu, gdje se, prema obavještajnim procjenama, nalazi nekoliko kampova za obuku terorista. Jedan od kampova bio je meta zračnih napada ranije ovog mjeseca, a provjerava se i je li tamo obučen Nigerijac koji je napao američki zrakoplov.