VLADA PRODAJE 3. MAJ

'Sad treba graditi brodove, a to je najteže'

06.06.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnih pregovora, Vlada je ušla u završnicu privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj. Na sjednici Vlade prihvaćena je ponuda pulskog Uljanika za kupnju riječkog škvera

Uljanik će postati vlasnik 1.051.540 dionica 3. maja, što je oko 83 posto vlasničkog udjela u 3. maju. Te udjele će kupiti za jednu kunu uz osiguranje korporativnog jamstva od 75 milijuna kuna i 20 bianco mjenica. Nakon toga slijedi restrukturiranje 3. maja, za koje će država potrošiti 847 milijuna, a Uljanik 842 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da su sada pred zadnjim korakom do potpisivanja ugovora: 'Kupac, naravno, ne može raspolagati dionicama 3. maja do 1. srpnja 2018. godine, kada se završava restrukturiranje. Ne može raspolagati niti opteretiti 50 plus jednu dionicu, a i sve druge dionice. Ne može njima upravljati bez suglasnosti AUDIO-a, odnosno Vlade. Kupac se obavezao da će prije provođenja plana zbrinjavanja sukladno programu restrukturiranja sklopiti socijalni sporazum sa sindikatima', rekao je ministar Vrdoljak.

Podsjetimo, nakon što je iz igre za kupnju 3. maja ispao Danko Končar i njegova Jadranska ulaganja, Uljanik je poslao ponudu za preuzimanje riječkoga brodogradilišta. Vlada prihvatila i informaciju o dosad poduzetim aktivnostima na privatizaciji 3. maja, a sljedećih tjedana očekuje se 'zeleno svjetlo' Bruxellesa i potpisivanje ugovora.

Privatizacija posljednjeg velikog brodogradilišta bit će pod nadzorom neovisnog stručnjaka, i to po nalogu Europske komisije. Naime, kako 3. maj kupuje drugo brodogradilište, Komisija se htjela osigurati da neće doći do prelijevanja državnih sredstava iz 3. maja u Uljanik.

'Taj posao je, što se države tiče, gotov, a sad treba raditi brodove, što je još teži posao', rekao je premijer Zoran Milanović.