DIPLOMACIJA

SAD se ispričao Peruu zbog WikiLeaksa

28.12.2010 u 08:49

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik State Departmenta nadležan za Južnu Ameriku izjavio je da se službeni Washington ispričao vladi Perua zbog diplomatskih bilježaka vezanih uz tu zemlju, koje je objavila internetska stranica WikiLeaks

Pomoćnik američke državne tajnice za Zapadnu polutku Arturo Valenzuela izjavio je za radio RPP da su on i državna tajnica Hillary Clinton razgovarali s peruanskim dužnosnicima o tom pitanju, izvijestio je u ponedjeljak The Washington Post, u online izdanju.

U jednoj od bilježaka iz veleposlanstva SAD-a u Limi koje je objavio Wikileaks, kaže se da predsjednik Alan Garcia ima 'golem ego' te kako kolaju glasine da boluje od manično-depresivne psihoze i da je imao 'brojne' izvanbračne veze.

U drugoj depeši, povezuje se glavnog zapovjednika peruanskih oružanih snaga Alana Garciju Pereza s korupcijom od trgovine drogom. On je zanijekao te optužbe.

Valenzuela je u ponedjeljak izjavio da State Department 'želi okrenuti stranicu, tako da objavljeni povjerljivi dokumenti ne utječu na odnose' SAD-a i Perua.